Het nieuws dat ook het MXGP-team van Suzuki volgend jaar niet meer financieel ondersteund zal worden door de Suzuki-fabriek sloeg vorige week in als een bom. Van Strijbos was het reeds langer bekend dat zijn contract ten einde was en hij reed dit weekend dus voor de laatste keer op

de RM-Z450WS Suzuki-fabrieksmachine. Pas op 1 januari 2018 zal officieel bekend gemaakt worden voor welk team en op welke motor Kevin volgend jaar zal aantreden.

 

Op Sporza-online was deze week een interview te zien met Strijbos over de problemen bij Suzuki, klik hier.  


De laatste week werd het Belgische team nog gewijzigd omdat Julien Lieber hard ten val kwam op de laatste GP in het Franse Villars-sous-Ecot. Een mooie vervanger werd gezocht en gevonden in Brent Van Doninck. Brent was er vorig jaar ook al bij in Maggiora samen met Strijbos en Van Horebeek. Elf jaar geleden in 2006 vond de Motorcross Der Naties ook reeds plaats in Matterley Basin en toen werd Strijbos 2de samen met Everts en Ramon. Een minder goeie herinnering was toen echter dat Strijbos in de groene linten terecht kwam en een reeks moest opgeven. 

 

Ook was er een reportage tijdens het VRT-nieuws over Team Belgium, klik hier.

Enkele beelden van de teamvoorstelling van de Red Knights, eerder deze week: 

Zaterdag:

Het circuit van Matterley Basin werd serieus aangepast voor de motorcross der Naties. De start was een beetje zoals een BMX-start, want de piloten gingen direct na het starthek via een helling naar beneden naar de rest van het startveld. Het was dus bang afwachten of dit allemaal goed ging verlopen gedurende het weekend. De eerste helft van het parcours werd ook grotendeels veranderd, zoals dit wel meer gebeurd bij de Naties, zodat het circuit voor iedere rijder een beetje nieuw is.

Loting: Naar gewoonte begon men op zaterdag met de trekking van de startvolgorde van de kwalificatie-reeksen. Steeds een spannende zaak want hier hangt toch wel wat van af of je als eerste of als laatste naar het starthek kan. België trok de 34ste plaats van de 38 landen, dus ze waren vooraf al benadeeld. Enkele belangrijke lotingen waren: USA 37, Nederland 17, Portugal 1, Italië 32, Australië 2, Engeland, 24, Frankrijk 3. Op de Naties gebeuren soms de gekste dingen, zo werden op vrijdagnacht de motors van team Griekenland gestolen en was er reeds een steekpartij op de camping.

Vrije training MXGP: Van Horebeek reed reeds snel vlot rond over het vernieuwde circuit en zette een 3de tijd neer. Op zich maakt dit niet veel uit, maar je weet wel dat je bij de snelste rijders bent. Gajser en Paulin zaten voor hem. Anstie, Cairoli, Nagl, Tonus, Coldenhoff, Bobryshev en Seely maakten de top-10 compleet.

Vrije training MX2: Hierbij was het Brent Van Doninck die België vertegenwoordigde en ook hij zetten enkele snelle ronden met een 7de tijd als gevolg. Osborne was de snelste voor Sanayei, Lawrence, Olsen, Bogers en Searle. Achter Brent waren Jacobi, Charlier en Prado de volgende in de top-10.

Vrije training MX Open: Het duurde lang voor Strijbos een snelle ronde zette, maar zat toen gelijk 6de. Later gingen er nog 2 rijders over zodat hij uiteindelijk de 8ste tijd neerzette. Herlings was duidelijk de snelste voor Febvre, Seewer, Covington, Lupino, Leok en Wilson. Irwin en Noren waren de laatste van de top-10.

Kwalificatie-reeks MXGP: Nagl pakte de holeshot voor Ferris, Gajser, Anstie, Paulin, Bobryshev, Tonus, ... Door de slechte startplaats was het voor de Belgen steeds moeilijk om in de top-10 te starten. Na 1/3de ronde kwamen ze als volgt door: Gajser, Paulin, Ferris, Cairoli, Anstie, Bobryshev, Nagl, Tonus, Seely, Van Horebeek, Simko, Facciotti, Cooper, Coldenhoff, Ratsep, ... De jerre had verschillende plaatsen kunnen goedmaken in het eerste deel van het circuit en zat reeds op de 10de plaats. Anstie ging reeds snel naar de 3de plek maar Tony pakte hem een ronde later reeds terug. Van Horebeek zat na 1 ronde reeds op de 7de positie. Ook Bobryshev kon hij te grazen nemen zodat hij na 2 ronden in het wiel van Ferris kwam te zitten. Het was even zoeken maar al snel had de Jerre een plek gevonden om Dean te passeren. Halfweg de reeks was de stand: Gajser, Paulin, Cairoli, Anstie, Van Horebeek, Bobryshev, Ferris, Tonus, Seely, Coldenhoff,... We kregen vervolgens een spannende strijd tussen Cairoli en Anstie voor de 3de plaats. Een ronde voor het einde kon Max voorbij Tony geraken, maar in de laatste ronde ging de thuisrijder echter in de fout en zakte een plaatsje terug. Van Horebeek werd knap 5de.

Uitslag kwalificatie-reeks MXGP: 1.Gajser 2.Paulin 3.Cairoli 4.Anstie 5.Van Horebeek 6.Bobryshev 7.Ferris 8.Tonus 9.Seely 10.Coldenhoff 11.Goncalves 12.Cooper 

Kwalificatie-reeks MX2: Prado pakte de kopstart voor Lawrence, Searle en Bogers. Na enkele bochten kwamen ze als volgt door: Lawrence, Bogers, Prado, Alberto, Searle, Jacobi, Charlier, Kullas, ... Van Doninck zat halverwege het pak, maar kon al snel verschillende plaatsen goedmaken. Na 2 ronden kwamen ze als volgt door: Lawrence, Bogers, Prado, Searle, Charlier, Osborne, Alberto, Olson, kullas, Maffenbeier, Jakobi, Sanayei, Barr, Van Doninck, Guillod, ... Brent dus reeds op de 14de plek. In 2 ronden tijd kon hij opschuiven naar de 10de plaats, maar maakte toen een foutje, ging onderuit en zakte terug naar de 18de plek. Osborne kwam sterk naar voor en helfweg de reeks kregen we volgende tussenstand: Lawrence, Osborne, Bogers, Prado, Olsen, Charlier, Sanayei, Kullas, ... Van Doninck kon nog wel naar een groepje rijders toerijden, maar geraakte hen niet meer voorbij en moest tevreden zijn met een 18de plaats. In de laatste ronde kon de Amerikaan Osborne nog doorstoten naar de leiding.

Uitslag kwalificatie-reeks MX2: 1.Osborne 2.Lawrence 3.Bogers 4.Prado 5.Olsen 6.Sanayei 7.Searle 8.Charlier 9.Guillod 10.Kullas   18. Van Doninck

Kwalificatie-reeks MX Open: Febvre, Seewer en Herlings ging als leiders naar de eerste bocht toe en het was de Zwitser die als leider naar de vallei trok, gevolgd door Febvre, Herlings, Gibbs, Irwin, Wilson, Leok, ... Strijbos had een goeie reactie aan het hek en had goeie eerste meters maar moest door zijn slechte startplaats helemaal buitenom gaan in de eerste bocht. Hij zat halverwege het pak toen hij naast de pitlane kwam. Na enkele bochten zat Herlings reeds aan de leiding voor Febvre, Seewer, Gibbs, Irwin, Wilson, Covington, Leok, Ullrich, Olsen, Harwood, Romancik, Haavisto, Strijbos, ... Kevin zat dus slechts op de 14de plek, maar ging hard. Na 2 ronden hing hij reeds op de 8ste plek en reed vlot naar Irwin toe om hem vervolgens de 7de plaats af te pakken. Toen kon hij naar Wilson en Covington toerijden en dit trio reed rondelang rond met als doel de 5de plaats behalen. Halfweg de reeks kon Strijbos vorbij Covington geraken en was de stand: Herlings, Febvre, Seewer, Gibbs, Wilson, Strijbos, Covington, Irwin, Leok, Ullrich. Kevin heeft vervolgens nog verschillende aanvallen geplaatst op Wilson, maar het lukte telkens net niet. In de laatste ronde maakte hij vervolgens een klein foutje en moest Dean laten gaan. Strijbos kwam dik verdiend als 6de over de finish.

Uitslag kwalificatie-reeks MX Open: 1.Herlings 2.Febvre 3.Seewer 4.Gibbs 5.Wilson 6.Strijbos 7.Covington 8.Irwin 9.Leok 10.Lupino 

De startvolgorde van zondag: 1.Frankrijk 2.Nederland 3.Australië 4.USA 5.Engeland 6.Zwitserland 7.België 8.Italië 9.Denemarken 10.Estland

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen:

Kevin: "De training was moeilijk vanmorgen en we hebben nadien wat gewijzigd aan de motor. Ik heb ook te weinig gereden daarstraks omdat ik gewoon geen goed gevoel had met het parcours. Ik startte de reeks dus ook met weinig vertrouwen, maar na de verkenningsronde hebben we nog een kleine wijziging gedaan. Ik had niet de beste start en in de eerste ronden moest ik dus eerst nog wat vertrouwen krijgen in het parcours. Daarna ging het best wel OK, want ik kon gemakkelijk rijden. Ik had wel een beetje last van dikke armen, maar dit kwam omdat ik daarstraks zo weinig gereden had. Ik reed op verschillende plaatsen echt vlot rond en het was spijtig dat ik Wilson niet meer te pakken kon nemen. Ik had dezelfde snelheid maar op het einde had ik geen flippers meer op mijn bril en werd het wat moeilijker. Morgen hebben we normaal een betere startplaats dus dan zal het hopelijk wel beter gaan. De snelheid was immers wel goed denk ik."

Zondag:

Warm-up groep 1: Het had veel geregend gedurende de avond en nacht en het parcours was dus serieus gehavend. België zat in groep 1 van de warm-up en kon dus als eerste het moddercircuit gaan verkennen. Gajser was de snelste voor Paulin, Van Horebeek, Bobryshev, Anstie, Charlier, Lawrence, Olsen, Strijbos, Wilson en Van Doninck.

Warm-up groep 2: In de 2de groep waren het Herlings, Cairoli, Lupino, Seewer, Coldenhoff, Tonus, Osborne, Leok, Goncalves, Bengtson, Ostlund en Bogers die vooraan zaten.

Reeks 1 MXGP-MX2: Anstie pakte de kopstart voor Coldenhoff, Paulin, Cairoli, Tonus, Gajser, Lawrence en Bobryshev. De Belgen hadden een mindere start, Van Horebeek en Van Doninck zaten iets verderop. Na 2 ronden kwamen ze als volgt door: Anstie, Paulin, Tonus, Coldenhoff, Gajser, Lawrence, Olsen, Bobryshev, Van Horebeek, ... Van Doninck zat op dat moment op de 18de plek. Voorin zakte Coldenhoff langzaam achteruit en Gajser werkte zich naar voor. Van Horebeek kon Olsen passeren en Van Doninck zat na 15 minuten op de 16de plek. Halfweg de reeks was de stand: Anstie, Paulin, Gajser, Tonus, Lawrence, Coldenhoff, Bobryshev, Van Horebeek, Olsen, Osborne, Cairoli, Ratsep, Bogers, Ostlund, Charlier, Van Doninck. In de slotfase kon Gajser nog voorbij Paulin geraken en ook Van Horebeek schoof nog een positie op naar zeven, door Coldenhoff te grazen te nemen. Van Doninck verloor in de laatste ronde nog een plek aan Goncalves en eindigde 17de. Doordat de meeste landen wel 1 slecht resultaat hadden stond Frankrijk aan de leiding na de eerste reeks voor Nederland, Zwitserland, België en Australië.


Uitslag reeks 1: 1.Anstie 2.Gajser 3.Paulin 4.Lawrence 5.Tonus 6.Bobryshev 7.Van Horebeek 8.Coldenhoff 9.Olsen 10.Osborne 11.Cairoli 12.Bogers 13.Ratsep 14.Charlier 15.Ostlund 16.Goncalves 17.Van Doninck

Reeks 2 MX2-MX Open: Binnen het Belgische team werd beslist om Van Doninck als 7de naar het starthek te sturen en Strijbos pas als 27ste. Herlings kwam als leider uit de eerste bocht gevolgd door Febvre en Gibb. Strijbos had een redelijk goeie start maar het was moeilijk in de eerste bochten. Na 1/3 ronde kwamen ze als volgt door: Herlings, Febvre, Ulrich, Gibbs, Lupino, Leok, Charlier, Osborne, Sanayei, Wilson, Weltin, Lawrence, Lupino, Strijbos, ... Kevin dus 14de en Brent zat 28ste, er zou dus stevig moeten ingehaald worden om de kansen van België te behouden. Na 2 ronden zat Strijbos reeds op de 12de plek en Brent zat slechts 34ste omdat hij binnen gereden was voor een andere bril. Febvre was ondertussen naar de leiding doorgestoten ten nadele van Herlings. Even later zat Kevin op de 10de positie maar is toen ook even in de pitlane gereden voor een andere bril, de reeks was immers nog lang en er viel fijne regen welke het zicht stevig belemmerde. Kevin zakte hierdoor terug naar de 13de stand. Al snel kon hij Sanayei terug de 12de plek afpakken. Halfweg de reeks was de stand: Febvre, Herlings, Gibbs, Lupino, Osborne, Lawrence, Charlier, Wilson, Leok, Olsen Bogers, Strijbos, ... Van Doninck hing op dat moment 24ste en reed terug zonder bril rond. Even over halfweg reed Herlings terug naar Febvre toe en kon hem de leiding afnemen en vervolgens wegrijden. Kevin kon niemand meer inhalen en moest tevreden zijn met de 12de plaats. Osborne kon in de laatste ronde nog doorstoten naar de 3de plaats. In de tussenstand van de landenteams stond Frankrijk nog steeds aan de leiding voor Nederland, Australië, Zwitserland, Engeland, België, Italië en Estland.

Uitslag reeks 2: 1.Herlings 2.Febvre 3.Osborne 4.lupino 5.Gibbs 6.Charlier 7.Wilson 8.Lawrence 9.Bogers 10.Olsen 11.Leok 12.Strijbos 24.Van Doninck

Reeks 3 MXGP-MX Open: Ook nu werd beslist om Strijbos pas als 27ste naar het starthek te laten gaan en de 7de plek aan Van Horebeek te geven.  Kevin schoof weg met zijn achterwiel op de gladde startgrid, moest even inhouden en kon pas als allerlaatste aan de wedstrijd beginnen. Anstie pakte de holeshot voor Febvre, Van Horebeek, Herlings, Tonus, Seely, Ullrich en Facciotti. Na 2 ronden was de stand: Anstie, Febvre, Van Horebeek, Herlings, Tonus, Paulin, Gajser, Seely, Ulrich, Seewer en Strijbos zat reeds op de 19de plaats. De Jerre moest de sterke Herlings voorbij laten gaan maar kon hem even volgen tot dat er een gat was ontstaan tot de rest van het veld. Febvre was ondertussen voorbij thuisrijder Anstie naar de leiding gegaan. Strijbos kon zich ronde na ronde naar voor werken en halfweg de reeks zat hij al 15de. De stand was toen: Febvre, Anstie, Herlings, Van Horebeek, Paulin, Gajser, Tonus, Seewer, Cairoli, Wilson, Coldenhoff, Bobryshev, Leok, Noren, Strijbos. Even later kon Kevin dan eerst voorbij Noren geraken en vervolgens de 13de plek van Leok afpakken. Verder dan deze positie geraakte hij spijtig genoeg niet meer. Anstie leverende een strijd met Febvre en hij kon enkele ronden voor het einde de Fransman verslaan. Herlings ging in de slotfase ook nog voorbij Febvre naar de 2de plaats en Van Horebeek kon zijn knappe 4de positie behouden.

Uitslag reeks 3: 1.Anstie 2.Herlings 3.Febvre 4.Van Horebeek 5.Gajser 6.Paulin 7.Cairoli 8.Wilson 9.Seewer 10.Tonus 11.Coldenhoff 12.Bobryshev 13.Strijbos 14.Leok

Uitslag Motorcross Der Naties: 1.Frankrijk (20p) 2.Nederland (31p) 3.Engeland (32p) 4.België (53p) 5.Zwitserland (56p) 6.Australië (58p) 7.Italië (63p) 8.Estland (84p) 9.USA (85p) 10.Zweden (87p)

 

Samenvatting van de reeksen op zondag:

Kevin: "Het was niet goed he, het ging gewoon heel het weekend slecht. Gisteren in de reeks ging het nog redelijk, want toen was het droog. Ik had gehoopt op veel regen, zodat ik er mijn voordeel uit zou kunnen halen. De regen is er ook wel een beetje gekomen maar voor mij was het vandaag slechter met de regen. Tja niks aan te doen, ik heb gewoon slecht gereden. Het is spijtig voor mezelf, maar zeker ook voor het team. Het is de laatste cross en normaal ben ik altijd goed op de Naties, dus ik vind het spijtig voor de Belgen, dat ik ze een stuk in de steek heb gelaten. De Jerre werd 4 in de laatste reeks en Brent heeft ook zijn best gedaan in de reeksen. Ik heb ook mijn best gedaan, maar het was gewoon slecht. Ik ben wel blij dat het seizoen nu gedaan is en dat ik heel uit het seizoen ben gekomen, dat ik even kan rusten, om me dan volledig voor te berijden op het seizoen 2018."

 

De foto's van de Naties, zie je hier. (Foto's: Eric Van Hoydonck)