Voor de 19de en allerlaatste GP van het lange seizoen van 2017, moesten de piloten en teams naar Villars-sous Ecot. Het is een klein dorpje met slechts een kleine 400 inwoners en ligt ten oosten van Frankrijk op slechts een 20-tal km van Zwitserland.

In 2015 was hier ook reeds een GP, maar Kevin was toen gekwetst. Iedereen die de sociale media wat volgt zal ondertussen wel weten dat Clement Desalle serieus gekwetst is geraakt in Assen en niet zal kunnen aantreden op de Motorcross Der Naties. Joel Smets heeft gelijk contact opgenomen met Strijbos om hem te vervangen in het Belgische team, wat uiteraard goed nieuws is voor Kevin en de Strijbos-fans. Voor Team Belgium zullen dus aantreden: Jeremy Van Horebeek (MXGP), Julien Lieber (MX2) en Kevin Strijbos (Open). Na 1 oktober eindigt het contract tussen Strijbos en Suzuki, maar welk het nieuwe team zal worden voor Kevin wordt pas bekend gemaakt begin oktober.

Zaterdag:

Vrije training: Het had de laatste dagen redelijk wat geregend dus het circuit lag er 's morgens slijkerig bij. Tegen dat de MXGP-rijders de eerste keer de baan op moesten was het natuurlijk al een pak droger en het zonnetje kwam er geregeld door. Ze gingen met 32 piloten van start. Voor Kevin was het de eerste ronden natuurlijk vooral de verkenning van het circuit omdat het compleet nieuw was voor hem. Strijbos reed de 10de tijd wat op zich al goed was. Herlings was de snelste voor Tonus, Febvre, Gajser, Paulin, Anstie, Van Horebeek, Cairoli en Coldenhoff.

Tijdstraining: Voor Kevin was het ook in de tijdstraining nog even zoeken naar de snelle lijnen op het toch vrij korte circuit. Voordeel van het natte weer van de laatste dagen was dat je zo goed als overal veel grip had op de vettige ondergrond. Strijbos heeft verschillende keren aangezet maar zijn 7de ronde was de snelste en hij zette de 10de tijd neer achter Febvre, Gajser, Tonus, Paulin, Herlings, Van Horebeek, Anstie, Bobryshev en Cairoli.

Kwalificatie-reeks: Kevin had besloten om geen verkenningsronde te rijden omdat het circuit er zeer modderig bijlag en hij geen onnodige risico's wou nemen.  Tijdens de 1ste reeks van de vrouwen viel de regen immers met bakken uit de lucht en het was op sommige plaatsen een glibberbaan geworden. Bij de aanvang van de kwalificatie-reeks begon het weer zachtjeste regenen dus het was uitkijken in de 1ste ronde om niet onderuit te gaan. Gajser ging als leider naar de eerste bocht toe, gevolgd door Paulin, Febvre, Tonus, Coldenhoff, Van Horebeek, Strijbos, Herlings, Guillod, Bobryshev, ... Het was echter Anstie die helemaal binnendoor ging en als eerste voorbij de pitlane ging. Ze kwamen als volgt terug van de lus naast de pitlane: Anstie, Tonus, Paulin, Guillod, Febvre, Herlings, Gajser, Strijbos, Nagl, Bobryshev, Coldenhoff, ... Kevin had dus een goeie start en kon dus als 8ste aan de wedstrijd beginnen. Toen het nummer 22 na driekwart ronde een aanval plaatste op Herlings ging Gajser onderuit en Jeffrey kon hem maar net ontwijken. Strijbos kon echter in 1 keer 2 plaatsen opschuiven. Na 1 ronde kwamen ze als volgt over het startveld: 99-461-21-92-22-84-12-4-777-89. Kevin dus mooi 5de en hij ging vlot rond. Toen ze de volgende keer over het startveld gingen kon Kevin mooi binnendoor gaan, Guillod te grazen nemen en zo opschuiven naar de 4de plaats. Febvre was ondertussen naar de leiding doorgestoten. Halfweg de reeks reed Strijbos naar Paulin toe maar ook Herlings kwam opzetten. Jeffrey kon toen een snellere binnenbocht nemen en voorbij Kevin gaan. Een ronde later ging Herlings dan ook voorbij Paulin naar de 3de plek. Anstie wist in de slotfase thuisrijder Febvre toch terug zijn leidersplaats af te nemen. Strijbos heeft nog even geprobeerd om Paulin te pakken, maar slaagde er niet meer in. Hij werd knap 5de wat zeer belangrijk zal zijn voor zondag, want er werd nog veel regen voorspeld.

Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Anstie 2.Febvre 3.Herlings 4.Paulin 5.Strijbos 6.Gajser 7.Nagl 8.Tonus 9.Bobryshev 10.Van Horebeek 11.Coldenhoff 12.Lupino 13.Cairoli

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen op zaterdag:

Kevin: "De start was redelijk OK. Ik was iets te laat aan het hek blijkbaar, volgens dat ik net op een filmpje heb gezien. Ik had de verkenningsronde niet gedaan dus het was even kijken hoe de eerste bocht erbij lag. Ik ging dus zeker op tijd in de remmen, omdat ze de eerste bocht niet gevlakt hadden. Toen kwam ik toch nog redelijk uit de eerste bocht. In het begin was het zeer gemakkelijk om een fout te maken omdat het circuit er glad bijlag door de regen. In de eerste ronde kon ik vrij gemakkelijk enkele plaatsen opschuiven en moest niet echt risico's nemen. Op het einde van de reeks heb ik dan nog een steen op de roll-off van mijn bril gekregen en het kapje was eraf gesprongen. Voor de rest ging het rijden best goed en met een 5de plaats hebben we morgen een mooie plaats aan het starthek."

Zondag:
Warm-up: Op zaterdag na de reeks van de MXGP had het nog veel geregend en was er niet veel tijd meer om iets aan het circuit te doen. Heel de nacht bleef het echter droog, maar op zondagmorgen had men spijtig genoeg helemaal niets aan het circuit gedaan en alle diepe sporen stonden vol water. De 2de reeks van de vrouwen werd dus een complete moddercatch, onlangs dat er een steile klim uit het parcours werd uitgelaten. De warm-up werd wel gereden maar Strijbos heeft deze niet meegereden, kwestie van geen risico's te nemen. Slechts de helft van de piloten is op het circuit gegaan, waaronder Tonus, Gajser, Anstie, Herlings, Simpson, Bobryshev, Cairoli en Febvre.  

Reeks 1: Er werd door niemand een verkenningsronde gereden omdat het circuit er gewoon te gevaarlijk bijlag om een fout te maken. Coldenhoff kwam als leider voorbij de pitlane, gevolgd door Febvre, Gajser, Anstie, Herlings, Lupino, Van Horebeek, Paulin en Simpson. Strijbos had een redelijke start en ging ongeveer als 10de naar de eerste bocht toe, maar moest buitenom gaan. Leok had echter problemen met zijn bril, schoof onderuit in de eerste bocht en Strijbos en Nagl konden hem niet meer ontwijken en gingen Leok omver. Kevin kon dus pas als voorlaatste van 30 rijders aan de wedstrijd beginnen, in het wiel van Bobryshev die in de 2de draai onderuit was gegaan. Ze kwamen als volgt de eerste keer over de finishberg: Gajser, Febvre, Coldenhoff, Anstie, Van Horebeek, Paulin, Herlings, Lupino, Desprey, Boog en Cairoli. Kevin zat toen reeds op de 19de plaats en hij ging zeer vlot rond in het slijk, zoals we van hem gewoon zijn. Na een 4-tal ronden zat hij al 10de nadat hij Nagl, Bobryshev en Lupino in 1 ronde tijd voorbij was gegaan. Maar er zat meer in, dat was duidelijk. Toen Strijbos halfweg de reeks Desprey voorbij was gegaan was de stand: 243-461-99-84-21-259-222-89-22-141-4-77-777-12-24. Kevin reed naar Van Horebeek toe en voor Jeremy reed Cairoli. Tony ging in de fout en beide konden hem passeren. Een ronde later kon Kevin de Jerre te grazen nemen om vervolgens naar Coldenhoff toe te rijden, welke hij vlot de 6de plek kon afnemen. Het gat naar Paulin was echter te groot en Strijbos moest tevreden zijn met zijn knappe 6de plaats.

Uitslag reeks 1: Gajser 2.Febvre 3.Herlings 4.Anstie 5.Paulin 6.Strijbos 7.Coldenhoff 8.Van Horebeek 9.Cairoli 10.Tonus 11.Bobryshev 12.Desprey 13.Lupino 14.Nagl 15.Simpson

Reeks 2: Strijbos had een goeie reactie aan het hek en zette zich direct voor Nagl, maar zijn eerste meters waren slecht zodat hij achteraan het pak in de eerste bocht aankwam. Ze kwamen als volgt de eerste keer de heuvel op: Anstie, Herlings, Bobryshev, Simpson, Gajser, Tonus, Coldenhoff, Van Horebeek, Cairoli, Graulus, ... Kevin zat toen op de 18de plaats, er was dus weer een remonte nodig zoals in de eerste reeks om in de top-10 te geraken. Het rijden ging goed maar het parcours lag duidelijk moeilijker dan in de vorige reeks. Na 2 ronden zat Kevin 12de en kon voorbij Simpson geraken. Halfweg de reeks viel Cairoli uit en was de stand: 99-84-243-777-4-461-21-89-259-22-24-7. Strijbos zat dus 10de toen het begon te regenen, maar er zat meer in. In 1 ronde tijd schoof hij 2 plaatsen op, toen hij zelf voorbij Coldenhoff kon gaan en Bobryshev ging in de fout en zakte terug. Vanaf toen was het gat naar de 7de plaats van Van Horebeek te groot en was het verstandig van het iets rustiger aan te doen en geen risico's te nemen. Herlings ging in de slotfase nog voorbij Anstie, maar dit ging niet vanzelf. Strijbos werd mooi 6de in het dagklassement en schuift in de WK-eindstand nog een plaatsje op naar 14 ten nadele van Leok.

Uitslag reeks 2: 1.Herlings 2.Anstie 3.Gajser 4.Febvre 5.Tonus 6.paulin 7.Van Horebeek 8.strijbos 9.Coldenhoff 10.Leok .

Daguitslag: 1.Herlings (45p) 2.Gajser (45p) 3.Anstie (40p) 4.Febvre (40p) 5.Paulin (31p) 6.Strijbos (28p) 7.Tonus (27p) 8.Van Horebeek (27p) 9.Coldenhoff (26p) 10.Simpson (16p)

 

Samenvatting van de reeksen op zondag:

Eindstand WK: 1.Cairoli (722p) 2.Herlings (672p) 3.Paulin (602p) 4.Desalle (544p) 5.Gajser (530p) 6.Febvre (519p) 7.Van Horebeek (443p) 8.Nagl (439p) 9.Anstie (436p) 10.Coldenhoff (424p) 11.bobryshev (397p) 12.Tonus (355p) 13.Jasikonis (283p) 14.Strijbos (223p)

Kevin: "Het was moeilijk vandaag he, met al dat slijk. De eerste reeks viel ik in de start maar kon ik goed terug komen. Ik had verschillende goeie sporen, het rijden ging vrij vlot en ik kon terug komen naar de 6de plaats. De 2de reeks had ik weer een slechte start en toen ging het allemaal een stuk moeilijker. De sporen waren heel anders en iedereen had er blijkbaar wat problemen mee. Het passeren ging dus moeilijker en ik heb dan wat foutjes gemaakt. In de slotfase heb ik dan een beetje zekerheid ingebouwd omdat het zo gevaarlijk lag door de regen. Over het algemeen ben ik best tevreden over vandaag."

 

De uitgebreide foto-reeksen van zaterdag en zondag zie je hier. (Foto's: Eric Van Hoydonck)