Voor de 17de GP van het seizoen moest iedereen met zijn materiaal terug de grote plas over naar het WW Motocross Park in Jacksonville-Florida voor de GP van de USA. Het is de eerste keer dat er daar een GP georganiseerd werd. Het circuit is gekend als het beste parours van de staat Florida.

Het is een 1675 meter lang circuit dat pas geopend is in november 2013.

Kevin vooraf: "Het was een beetje moeilijk voor mij wat ik moest doen na Zweden, omdat ik daar mijn enkel zeer had gedaan in de eerste reeks. Het was gewoon te pijnlijk om eender welke training te kunnen doen. Ik heb toen heel de week niet met de motor kunnen rijden, maar op zondag heb ik een wedstrijd gereden in Orp le Grand om toch een keer te rijden en te zien hoe het met de blessure gesteld was. De enkel voelt nu beter aan na een paar dagen van training, maar ik moet er zeker nog voorzichtig mee zijn. Ik zal op woensdagmorgen reeds vertrekken naar Amerika en dan kunnen we reeds naar het circuit gaan kijken. Ik heb enkele foto's en een video gezien en het parcours ziet er goed uit. Hopelijk is het een typisch Amerikaans circuit met veel grip, veel lijnen, snel, vloeiend en met ruime bochten. Ik kijk er erg naar uit om terug naar Amerika te gaan, want ik heb daar reeds enkele goeie vrienden gemaakt en ik zal blij zijn van hen terug te zien. Ik ga niet te veel druk zetten op mezelf, we zullen wel zien hoe het loopt."

Zaterdag:

Vrije training: Herlings klokte de snelste tijd af voor Gajser, Coldenhoff, Van Horebeek, Bobryshev, Paulin, Cairoli, Anstie, Jasikonis, Strijbos, Febvre, Desalle en Cooper Webb. De Amerikaan kwam echter ten val na enkele ronden en zou de rest van de dag niet meer van start gaan.

Tijdstraining: Ook in de tijdstraining was Jeffrey de snelste, deze keer voor Cairoli, Anstie, Paulin, Strijbos, Bobryshev, Febvre, Gajser, Jasikonis, Desalle, Coldenhoff en Van Horebeek. Kevin dus een mooie 5de tijd, welke hij in zijn 2de snelle ronde wist af te klokken.

Kwalificatie-reeks: Het had redelijk wat geregend de laatste dagen en het brede zanderige circuit lag er dus iets zwaarder bij dan normaal, maar de piloten hadden er weinig last van. Febvre pakte de kopstart voor Cairoli en Herlings, maar lang kon de Fransman er niet van genieten want Tony en Jeffrey waren er al snel voorbij. Herlings stootte door naar de leiding, maar de Itailiaan pakte hem al snel terug de eerste plek af. Achter het trio waren het Van Horebeek, Barcia, Nagl, Anstie, Paulin, Simpson, Jasikonis, Chisholm, Coldenhoff, Tixier, Desalle, Tomita, Tomac, Bloss, Noren, Gajser en Strijbos zat op de 20ste plaats bij de aanvang van de reeks. Na de eerste snelle ronde zat hij op de 18de plaats, dus er moest hard gereden worden om in de top-10 te geraken. Even later zat hij al op de 15de positie en kon in 2 ronden tijd naar de 13de plaats rijden. Herlings was ondertussen voorbij Cairoli geraakt en kon al snel een gat slaan. Strijbos kreeg Anstie in zijn wiel en Max ging er in 1 keer over. Halfweg de reeks was de stand: Herlings, Cairoli, Febvre, Van Horebeek, Nagl, Coldenhoff, Jasikonis, Desalle, Simpson, Paulin, Gajser, Tomac, Anstie, Strijbos. Anstie kwam even later echter ten val en viel uit zodat Strijbos terug een plek opschoof, naar 13. Vanaf dan waren er geen plaatsverschuivingen meer binnen de top-13. Kevin kon dus op zondag als 13de een plaats gaan zoeken op de startgrid.

Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Herlings 2.Cairoli 3.Febvre 4.Van Horebeek 5.Nagl 6.Coldenhoff 7.Jasikonis 8.Paulin 9.Desalle 10.Simpson 11.Gajser 12.Tomac 13.Strijbos 14.Tixier

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen: 

Kevin: "Mijn probleem was weer de start, want het was alsof de jongens links en rechts naast mij eerder weg waren aan het hek. Nadien was het dan zo moeilijk om iemand voorbij te steken. Er waren te veel bergen en niet genoeg lijnen. Het ging goed in de tijdstraining waarin ik vijfde was, dus ik had de snelheid wel, maar met een slechte start is het moeilijk. Hopelijk kunnen we iets verbeteren tegen de reeksen van zondag en dan wel beter starten, zodat we een beter resultaat kunnen neerzetten."

Zondag:

Warm-up: Het nummer 84 ging het snelste rond in de opwarming, voor Cairoli, Tomac, Anstie, Paulin, Gajser, Coldenhoff, Jasikonis, strijbos en Febvre.

Reeks 1: Het was ondertussen vrij warm en vochtig geworden in Jacksonville en het circuit was opgedroogd en lag veel sneller dan zaterdag. Kevin had achter het hek problemen met het starten van de motor en stond nog te trappen toen het 15-secondenbord reeds naar boven ging. Toen de rest reeds halfweg het startveld was, kon hij pas als 35ste vertrekken. Tomac nam de holeshot voor Nagl, Barcia, Gajser, Febvre, Jasikonis, Coldenhoff en Herlings. Na 1 ronde was de stand: Tomac, Gajser, Nagl, Barcia, Coldenhoff, Jasikonis, Febvre, Paulin, Desalle, Herlings, Cairoli, Van Horebeek, Bobryshev, ... Strijbos zat na zijn probleem-start reeds op de 25ste plaats en kon weer aan een remonte beginnen. Na de eerste hectische ronde zat Jasikonis reeds op de 4de plaats en ook Desalle, Herlings en Cairoli schoven sterk naar voor. Barcia en Febvre zakten echter snel terug naar achter. Na 2 ronden zat Kevin al op de 18de plek en zijn teammaat Jasikonis zagen we uit de wedstrijd verdwijnen. Cairoli en Herlings gingen zeer snel rond en vlogen eerst voorbij Barcia en vervolgens zag ook Desalle enkel hun achterkant nog. Beiden begonnen toen onderling te strijden voor de 4de plaats en het was Jeffrey die aan het langste eind trok. Na 8 minuten wedstrijd hing Kevin reeds 16de. Tomac had een gat geslagen van 12 seconden voor Gajser en Nagl, maar ook Herlings en Cairoli kwamen opzetten en het duo nam ook Max te grazen. Herlings pakte de 2de plek van Gajser en halfweg was de stand: 3-84-243-222-12-25-99-259-777-461-89-21-332-51-24-210-22. Strijbos zat nog steeds 16de maar moest toen spijtig genoeg opgeven, waarschijnlijk met mechanische problemen. Cairoli ging voorbij Gajser en ook Nagl kon het hem nadoen. Na enkele ronden moest de Duitser toch terug weerstaan aan de druk van de Sloveen.

Uitslag reeks 1: 1.Tomac 2.Herlings 3.Cairoli 4.Gajser 5.Nagl 6.Anstie 7.Coldenhoff 8.Bobryshev 9.Desalle 10.Van Horebeek 11.Noren 12.Simpson 13.Barcia 33.Strijbos

Reeks 2: Cairoli was de snelste starter voor Paulin, Herlings, Strijbos en Tomac. Het was verrassend dat we Kevin op de 4de plaats uit de start zagen komen, want het was immers lang geleden dat onze 32-jarige nog eens zo'n goeie start had kunnen nemen in de GP's. In de 2de ronde moest hij echter Tomac erover laten gaan en ook Herlings was doorgestoten naar de 2de plaats. De stand was toen: Cairoli, Herlings, Paulin, Tomac, Strijbos, Desalle, Bobryshev, Anstie, Van Horebeek, Nagl, Coldenhoff, Bloss, Tixier, Gajser, ... Kevin bleef echter lange tijd bij Tomac aanklampen en reed samen met hem naar Paulin toe. De Amerikaan ging over Paulin naar de 3de plaats en het nummer 22 zat er vlak achter, maar na 10 minuten moest hij echter een gaatje laten vallen. Na de eerste reeks had Herlings een verschil van 99 punten op Cairoli, maar door deze tussenstand was deze terug gegroeid naar 102 punten. Jeffrey moest dus over Tony geraken om een waterkans op de wereldtittel te behouden. Er zijn immers nog 100 punten te verdienen in Assen en Villars-sous-Ecot. Halfweg was de stand: 222-84-3-21-22-25-777-99-89-243-259-12-911-322-24. Het circuit kwam er ondertussen steeds zwaarder bij te liggen en ook de hitte begon zijn tol te eisen. Met nog 10 minuten te gaan ging Anstie over Bobryshev, Gajser passeerde Van Horebeek en plots zagen we ook Cairoli onderuit gaan. Herlings kon hiervan profiteren en zo Tony's wereldtittel-viering voorlopig even uitstellen. Desalle moest in de slotfase eerst Anstie en vervolgens ook Gajser er nog over laten gaan. Strijbos reed steeds constante ronde-tijden en kon zijn mooie 5de plaats behouden.

Uitslag reeks 2: 1.Herlings 2.Cairoli 3.tomac 4.Paulin 5.Strijbos 6.Anstie 7.Gajser 8.Desalle 9.Van Horebeek 10.Coldenhoff 11.Nagl 12.Bobryshev

 

Samenvatting van de reeksen op zondag:

Daguitslag: 1.Herling (47p) 2.Tomac (45p) 3.Cairoli (42p) 4.Gajser (32p) 5.Anstie (30p) 6.Nagl (26p) 7.Desalle (25p) 8.Coldenhoff (25p) 9.Van Horebeek (23p) 10.Bobryshev (22p) 11.Paulin (19p) 12.Strijbos (16p)

Tussenstand WK: 1.Cairoli (673p) 2.Herlings (577p) 3.Paulin (545p) 4.Desalle (544p) 5.Gajser (485p) 6.Febvre(411p) 7.Van Horebeek (400p) 8.Nagl (390p) 9.Coldenhoff (377p) 10.bobryshev (366p) 16.Strijbos (165p)

De foto's zie je hier. (Foto's : Ray Archer - www.suzuki-racing.com)

 

Kevin: "We wisten wat het probleem was in de eerste reeks, zodus hebben we dit gewijzigd voor de 2de reeks en ik had een goeie start aan de binnenkant. Ik denk dat ik derde zat, nadat ik Herlings gepasseerd was, maar ik heb niet echt een gevecht aangegaan met hem toen hij me terug passeerde, omdat de concities nog zwaar gingen worden. De snelheid lag echt hoog in het begin en toen ik achter Paulin hing, hebben we niet te hard gepusht omdat ik wist dat ik die snelheid kon aanhouden. Ik probeerde gewoon bij hem te blijven en geen gekke dingen te doen. Zo is de reeks dus ook afgelopen. Ik heb nog enkele foutjes gemaakt, maar er zat niemand kort achter mij zodat ik blij was dat ik de 5de plaats kon behouden. Het is mijn beste resultaat dit jaar en hiermee kan ik aantonen dat wanneer ik een goeie start heb, ik nog steeds in staat ben van een mooi resultaat neer te zetten. Ik was blij voor het team en mijn mechanieker, want zij werken allemaal zo hard en het was leuk dat ik met een goed resultaat nog eens iets terug kon doen. Ik vindt van mezelf dat ik goed heb gereden en dat ik geen gekke dingen heb gedaan. Het is goed voor mijn vertrouwen en ik weet nu dat ik nog steeds de snelheid heb."