Eind juli is het tijd voor een tradionele GP op een old-skool-track... jawel... voor de 13de GP van 2017 zijn de piloten weer te gast op het 'Loketské Serpentiny Circuit' in het Tsjechische Loket. Dit jaar werden er weinig aanpassingen gedaan aan het circuit, enkel werden er wat kombochten extra aangelegd.

Kevin heeft wel heel speciale herinneringen aan Loket, want in 2005 behaalde hij hier zijn allereerste GP-overwinning ooit en stond op het podium samen met Everts en Coppins. Het was tevens de eerste GP-winst voor de Suzuki RMZ-450 motor. Verschillende keren reed hij hier goeie wedstrijden.

 

Zaterdag:
Vrije training: 's Morgens vroeg kwam de zon er al snel door en werd het gelijk lekker warm, met momenten zelfs te warm. Zon en wolken wisselden elkaar af en het was zeer drukkend in Loket. Strijbos had vanaf het begin van de vrije training veel pijn aan de linkerarm en heeft geen enkele ronde door kunnen rijden. Hij had dan ook de 36ste tijd. Kevin was deze week ten val gekomen op een harde trainingsbaan in Duitsland en hierdoor had hij een grote schaafwonde opgelopen. Aanvankelijk was hier niets mee aan de hand, want de wonde was degelijk ontsmet en was goed aan 't genezen. Zaterdagmorgen zat er echter een serieuze ontsteking op de wonde en was de druk hierop zeer pijnlijk. Herlings was de snelste in de vrij training voor Bobryshev, Febvre, Gajser, Cairoli, Van Horebeek, Tonus, Anstie, Tixier, Paulin, Lupino, Butron, Jasikonis, Coldenhoff, Leok en Desalle.

Tijdstraining: Volle bak zon en zeer dorstig weer was het toen de MXGP-rijders aan hun tijdstraining moesten beginnen. Het ging er zeer hard aan toe en het was moeilijk om ergens verschil te maken. Kevin heeft een 6-tal ronden gereden, zette 3 keer aan en klokte de 17de tijd af. Hij moest zijn armwonde sparen omdat de ontsteking zichtbaar groter werd. Paulin was de snelste voor Tonus, Gajser, Herlings, Van Horebeek, Cairoli, Nagl, Desalle, Tixier, Febvre, Lupino en Suzuki-teamgenoot Jasikonis. 

Kwalificatie-reeks: Strijbos was ondertussen bij dokter Toon Claes geweest en had ontstekingsremmers gekregen voor de wonde op zijn linkerarm. Gajser pakte de kopstart en ging als leider naar de 2de bocht toe met achter hem Cairoli, Nagl, Bobryshev, Jasikonis, Coldenhoff, Strijbos, Herlings, Tixier, Paulin, Febvre, Van Horebeek, ... Een goeie start dus voor Kevin, wat wel nodig is op deze snelle baan. Een ronde later zat Nagl op 2 voor Cairoli, Jasikonis was al over Bobryshev naar de 4de plek gegaan en Kevin zat op de 9de plaats achter Herlings. Na 2 volle ronden was Paulin over Strijbos en Herlings gegaan en kwamen ze als volgt voorbij de finish: 243-12-222-27-259-777-461-21-84-22-25-911. Het nummer 22 zat dus op de 10de positie en kon aanvankelijk mooi in het wiel van Herlings blijven, maar toen Desalle na enkele ronden kwam opzetten moest hij hem laten passeren. Jasikonis ging in de fout en zakte ver terug, maar doordat Tixier over Strijbos was geraakt, bleef Kevin op de 11de plek hangen. Halfweg de reeks kon Tonus Kevin passeren en was de stand: 243-222-12-259-641-84-21-777-25-911-4-22. Later kon Strijbos terug 2 plaatsen opschuiven door eerst zelf Tixier terug te grazen te nemen en nadien ging Bobryshev in de fout en zakte terug. Kevin kan morgen dus als 10de aan het starthek zijn plaats gaan innemen, wat toch een mooi resultaat is na de vele pech van vandaag.


Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Cairoli 2.Gajser 3.Nagl 4.Herlings 5.Coldenhoff 6.Paulin 7.Febvre 8.Desalle 9.Tonus 10.Strijbos 11.Tixier 12.Van Horebeek 13.Lupino 14.Anstie 15.Desprey 

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen MX2 en MXGP:

Kevin: "Ik heb het beste er van gemaakt vandaag. Ik was woensdag gevallen op training en mijn linker arm was serieus geschaafd. Op zich was dit niet zo erg want ik had het direct goed proper gemaakt. Gisteren begon het dan een beetje rood te zien, er zat dus een ontsteking op. Vanmorgen was het dan plots heel dik en rood geworden en ik kon het niet houden van de pijn. Nu heb ik antibiotica gekregen. Op zich is dat niet zo goed, maar het kan gewoon niet anders. Ik heb mijn best gedaan, want ik had niet veel kunnen rijden in de vrije training en de tijdstraining, omdat het zo zeer deed. Met pijnstillers ben ik dan gestart in de kwalificatie-reeks en het ging wel, maar niet zoals ik wou. Ik ben wel tevreden over mijn 10de plaats. Vandaag moet ik nog 2 keer antibiotica nemen en ik hoop dat de medicatie vannacht zijn werk wat kan doen zodat ik morgen minder last heb, want zo is het eigenlijk niet te doen. Dokter Toon Claes is hier gelukkig aanwezig en hij houdt het mee in 't oog dat het niet erger wordt en dat 't vuur er zeker niet in komt, want dan wordt het gevaarlijk. Mijn rechter arm is ook geschaafd, maar dat is gelukkig niet zo erg. Het is wel spijtig want ik voelde mij wel goed en we hadden een goeie trainingsweek achter de rug."

 

Slecht nieuws vanuit Loket: Na de kwalificatie-reeks werd de 1ste reeks van het EK85cc vroegtijdig afgelast omdat de Moldavier Igor Cuharciuc zwaar ten val was gekomen op de hoge afjump en hierbij de motor op zich had gekregen. De jonge kerel is later spijtig genoeg om het leven gekomen ten gevolge van de val, wat meteen een zware klap was in de hele GP-paddock.  

Zondag:

Warm-up: 's Morgens begon het om een uur of 7 te regenen zodat het circuit goed gesproeid was. Nadien viel er dan wel een bui tijdens de vrouwen-reeks zodat het al vettig kwam te liggen. Bij aanvang van de warm-up van de MXGP scheen de zon nog, maar halfweg de sessie begon het aardig te regenen. Men heeft tijdens de warm-up nog een andere instelling van de veren getest en ook een ander tandwiel gestoken om de bochten beter te kunnen aanzetten. Met de regenbuien komt het parcours er natuurlijk heel anders, technischer bij te liggen. Strijbos zette een 8ste tijd neer achter Bobryshev, Febvre, Van Horebeek, Jasikonis, Anstie, Paulin en Gajser.

Reeks 1: Strijbos had een goeie reactie aan het hek, maar moest helemaal buitenom gaan achter Herlings aan. Jasikonis kwam achter Kevin ten val op de wal en kon als laatste beginnen. Gajser pakte de holeshot en ze gingen als volgt de eerste keer naar het hoogste punt van het circuit: Gajser, Desalle, Paulin, Tonus, Cairoli, Tixier, Febvre, Anstie, Van Horebeek,Bobryshev, Herlings, Nagl, Goncalves, Pezzuto, Lupino, Romancik, Boulard, Finek, Strijbos, ... Kevin zat met zijn 19de plek, halverwege het pak... een remonte moest er dus komen. Hij kwam echter al als 14de terug van de kant van Loket. Hij ging vervolgens voorbij Goncalves, maar moest dan enkele ronden in het juiste ritme komen. Vanaf dan kon hij eerst Lupino en even later Bobryshev passeren. Voor hem bleef de stand ongewijzigd en halfweg de reeks was de stand: 243-25-21-222-4-461-89-84-911-12-22-777-77-259-7. Kevin kon vervolgens naar Nagl toerijden en hem de 10de plaats afpakken. Tixier was er vervolgens ook aan voor de moeite zodat Strijbos op de 9de plaats zat. Het gat voor hem was ondertussen te groot geworden zodat hij tevreden moest zijn met zijn 9de plek. In de slotfase kon Cairoli nog voorbij Paulin geraken en 3de finishen achter Gajser en Desalle.
Uitslag reeks 1: 1.Gajser 2.Desalle 3.Cairoli 4.Paulin 5.Herlings 6.Tonus 7.Febvre 8.Van Horebeek 9.Strijbos 10.Nagl 11.Coldenhoff 12.Lupino 13.Tixier 14.Bobryshev 15.Leok

Reeks 2: Even leek het erop dat het een valse start was want op een gegeven moment gaf iedereen vol gas om te vertrekken (het hek bewoog blijkbaar even). Een seconde later viel pas het hek volledig. Strijbos dacht dat het een valse start was en vertrok slechts later terwijl hij met de arm zwaaide naar het starthek-hokje. Kevin als laatste weg dus een goeie uitslag kon hij wel vergeten. Gajser pakte de kopstart voor Desalle, Paulin, Cairoli, Febvre, Herlings, ... Ze kwamen als volgt de eerste keer van bovenaan de paddock: Gajser, Cairoli, Desalle, Febvre, Paulin, Van Horebeek, Herlings,... Strijbos zat rond de 30ste plek. Na een 3-tal ronden was hij al opgerukt naar de 16de plaats en even voor halfweg kon hij De Dycker en Nagl te grazen nemen. Halfweg was de stand: 222-25-243-21-84-461-89-4-777-27-99-259-7-22-12-9. Kevin dus 14de. Herlings was de enige die regelmatig nog een plaats goed kon maken en hij deed dit telkens in de lange klim van de achterzijde naar de voorzijde van het circuit en kon uiteindelijk 3de worden. In de slotfase kreeg Kevin het nog moeilijk en moest Nagl er terug over laten gaan. Kevin kan toch vrij tevreden zijn over zijn weekend, als je bekijkt welke pech hij allemaal gehad heeft.

Uitslag reeks 2: 1.Cairoli 2.Desalle 3.Herlings 4.Gajser 5.Paulin 6.Febvre 7.Van Horebeek 8.Jasikonis 9.Bobryshev 10.Tonus 11.Coldenhoff 12.Anstie 13.Nagl 14.Leok 15.Strijbos

Daguitslag: 1.Cairoli (45p) 2.Desalle (44p) 3.Gajser (43p) 4.Herlings (36p) 5.Paulin (34p) 6.Febvre (29p) 7.Van Horebeek (27p) 8.Tonus (26p) 9.Coldenhoff (20p) 10.Bobryshev (19p) 11.Nagl (19p) 12.Strijbos (18p) 13.Jasikonis (14p)

 

Samenvatting van de reeksen op zondag:

Tussenstand WK: 1.Cairoli (523p) 2.Desalle (431p) 3.Herlings (418p) 4.Paulin (417p) 5.Gajser (353p) 6.Febvre (338p) 7.Nagl (308p) 8.Van Horebeek (294p) 9.Bobryshev (286p) 10.Tonus (279p) 13.Jasikonis (241p) 18.Strijbos (108p)

Kevin: "Het ging best OK met mijn armen en zo, OK dit is geen excuus, maar dat is er gewoon en ik had er best wel wat last van.

De eerste reeks had ik een slecht start want ik denk dat ik bij de laatsten uit de eerste bocht kwam. De eerste ronden waren wel zeer goed want ik kon vele plaatsen goed maken. Ik kon dan uiteindelijk toch terug komen tot de 9de plek en daar was ik zeker tevreden mee. In de 2de reeks wou het hek niet vallen. Het viel een beetje maar het viel niet door. Ik stopte met gas geven en kort daarna viel het dan toch. Ik was dus als laatste weg. In de eerste ronden ging het dan weer best goed en kon ik aardig wat plaatsen goedmaken, maar tegen het einde  van de reeks was het vat af. Ik maakte enkele grote fouten en heb toen wat ingehouden, zodat Nagl er terug over kwam. Ik wist dat er achter Max een groot gat zat, dus heb ik geen risico's meer genomen. Het zal ook allemaal wat te maken hebben gehad met die antibiotica, maar ik ben toch blij dat ik gisteren heb doorgezet en dat ik toch heb gereden. Het is weer een stap in het opbouwen van het niveau naar de thuis-GP in Lommel. Het is echt niet gemakkelijk geweest de laatste maanden, eerst die elleboogoperatie, dan de rug in Portugal en dan nu die ontsoken armblessure."

 

De foto's van zaterdag en zondag, zie je hier. (Foto's: Eric van Hoydonck)