In het Portugese Agueda, gelegen op slechts 75 km ten zuiden van Porto, werd voor de twaalfde keer dit seizoen gestreden voor de WK-punten. Strijbos was er terug bij, na zijn afwezigheid op de afgelopen 5 GP's, wegens zijn elleboog-blessure. Hij is nog niet 100% maar het komt goed. 

Kevin rijdt graag in Agueda en heeft hier in het verleden al mooie resultaten kunnen neerzetten, waaronder zijn 2de GP-zege in 2007. Het circuit is een zeer overzichtelijke omloop, waar toch verschillende aanpassingen aan gebeurd zijn sinds 2013. Het is immers 4 jaar geleden dat er hier nog een GP werd gereden, dit waarschijnlijk door de crisis die Portugal getroffen heeft de afgelopen jaren. Agueda is nu trouwens nog steeds één van de goedkoopste GP's van het seizoen met een weekend-inkom van slechts 25€.

 

Strijbos kwam reeds op vrijdag toe op het circuit en werd gelijk aangesproken voor de Pit-Chat :

Zaterdag:

Vrije training: Het was al aardig warm op het circuit van Agueda, toen de MXGP-piloten het vernieuwde parcours voor de eerste keer konden verkennen. Strijbos ging al enkele ronden aardig rond en zette een mooie 5de tijd achter Herlings, Febvre, Gajser en Tonus. Cairoli, Paulin, Butron, Jasikonis, Leok, Van Horebeek, Coldenhoff en Bobryshev kwamen er achter. 

Tijdstraining: Kevin heeft slechts een 3-tal keren aangezet om een snelle tijd te zetten en hij moest tevreden zijn met de 16de tijd. Febvre was de snelste voor Gajser, Desalle, Coldenhoff, Van Horebeek, Paulin, Tonus, Herlings, Lupino, Cairoli, Jasikonis, ...

Kwalificatie-reeks: Strijbos had een redelijke reactie aan het starthek en kwam in het wiel van Cairoli aan de eerste bocht. Nagl zat aan de leiding bij het oprijden van de heuvel, maar Desalle ging daar echter onderuit en kon pas als laatste aan de wedstrijd herbeginnen. Cairoli, Jasikonis, Strijbos, Van Horebeek, Gajser, Paulin en Coldenhoff kwamen achter Max. Jasikonis kwam als laatste aan de eerste bocht aan, maar ging mooi binnendoor en kon hierdoor zelfs als leider aan de wedstrijd beginnen. Doordat Kevin even door Tony werd opgehouden in de 2de bocht, konden enkele rijders hem passeren. Ze kwamen als volgt van de bovenzijde van het circuit terug: Jasikonis, Nagl, Van Horebeek, Cairoli, Gajser, De Dijcker, Strijbos (7de), Paulin, Febvre, Graulus, Herlings, ...  Gajser was na 1 ronde reeds doorgestoten naar de 3de plek en ook Herlings en Febvre waren naar voor geschoven. Doordat Kevin even werd opgehouden door Paulin was hij terug gezakt naar de 11de positie achter Paulin en Bobryshev. Na enkele ronden moest Strijbos Butron erover laten gaan, maar later kon hij hem terug pakken en vervolgens ook Bobryshev, Paulin en De Dijcker passeren. Halfweg de reeks reed hij dus op de 8ste plaats en door 'constant' te blijven rijden kon hij deze stand vasthouden. Een sterke eerste kwalificatie-reeks dus na een afwezigheid van 5 GP's. Zijn Suzuki-teammaat Jasikonis werd winnaar van de kwalificatie.


Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Jasikonis 2.Nagl 3.Febvre 4.Cairoli 5.Gajser 6.herlings 7.Van Horebeek 8.Strijbos 9.Coldenhoff 10.Paulin 11.Tixier 12.Anstie 13.Butron 14.Desalle

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen op zaterdag:

Reactie Kevin: "De vrije training was goed, maar de tijdstraining was iets minder want ik was iets te veel met mijn tijd bezig. Ik was iets te veel aan 't pushen en maakte hierdoor wat fouten. Zestiende was nog redelijk goed en het rijden was OK. De start in de kwalificatie-reeks was goed. Ik kon het gas lang open houden en mooi buitenom gaan. Bovenaan in de 2de bocht schoof Tony echter wat weg, omdat er te veel gesproeid was. Ik reed er even tegen aan en hierdoor konden er enkele rijders over gaan. Een paar bochten verder kwam ik dan even in aanraking met Paulin en verloor weer enkele plaatsen. Daarna ging het best wel OK en ik kon al snel mijn ritme vinden. Ik heb mijn best gedaan en we zullen morgen zien hoe het loopt. Het rijden algemeen ging best goed dus dat is positief. Het circuit hadden ze misschien beter wat meer gesproeid, gedurende de hele week, want de ondergrond is op vele plaatsen vrij hard."

Zondag:

Warm up: De zon was er vanaf 's morgens vol aanwezig en tegen dat de warm-up van start ging was het eigenlijk al te warm. Strijbos heeft geen enkele ronde echt doorgezet, maar wel het parcours verkend in een 7-tal ronden.

Reeks 1: Cairoli pakte de holeshot voor Herlings, Nagl, Desalle en Coldenhoff, maar ze kwamen als volgt van de 2de bocht terug: Cairoli, Herlings, Nagl, Jasikonis, Coldenhoff, Febvre, De Dycker, Desalle, Gajser, Tixier, Paulin, Bobryshev, Leok, Van Horebeek, Strijbos,  Anstie, Dewulf, ... Kevin zat achterin het pak bij het ingaan van de eerste bocht maar kon veel plaatsen goedmaken door binnendoor te gaan. Hij kon dus als 15de aan de wedstrijd beginnen. Jasikonis zat een bocht verder al op de 3de plaats in het wiel van Herlings. Febvre en Desalle waren reeds over Coldenhoff en De Dijcker gegaan. Arminas was halverwege de 1ste ronde over Herlings naar de 2de plek gereden en Desalle was Febvre gepasseerd. Kevin was terug gezakt naar de 19de positie, omdat Anstie, Tonus, Goncalves en Butron erover waren gegaan in de eerste hectische ronde. Strijbos kon zich in de volgende ronde herpakken en kon als snel terug voorbij Goncalves, Butron en De Dijcker naar de 16de plek gaan. In de 5de ronde zagen we het nummer 22 plots traag doorkomen en Strijbos reed vervolgens binnen in de pitlane. In de wave-sectie achteraan het circuit was er iets in zijn rug geschoten en hij kon het niet houden van de pijn. Herlings kon Jasikonis te grazen nemen en na een 6-tal ronden was de stand: 222-84-27-12-25-461-259-777-243-89-911-4-99-21-7-77-17-999. Even over halfweg kon Jeffrey een aanval plaatsen op Tony en wanneer hij er voorbij was kon hij gelijk een gaatje slaan. Febvre ging in duel met Desalle en Clement moest het onderspit delven toen Febvre van binnen naar buiten ging in een bocht. Voor de rest bleef de top-10 dezelfde. Enkel in de slotfase probeerde Cairoli nog een aanval te plaatsen op Herlings, maar zonder succes.

Uitslag reeks 1: 1.Herlings 2.Cairoli 3.Jasikonis 4.Nagl 5.Febvre 6.Desalle 7.Coldenhoff 8.Gajser 9.Tonus 10.Anstie 11.Bobryshev 12.Paulin 13.Leok 14.Lupino 15.Van Horebeek 27.Strijbos

Reeks 2: Strijbos was tijdens de pauze op onderzoek geweest bij de medische dienst maar daar werd niet direct een kwetsuur vastgesteld. Toch werd er beslist om niet van start te gaan in de 2de reeks, omdat hij te veel last had van zijn rug. Hopelijk valt de kwetsure wat mee en is Kevin er terug bij binnen 3 weken in het Tsjechische Loket.

Uitslag reeks 2: 1.Cairoli 2.Herlings 3.Jasikonis 4.Febvre 5.Nagl 6.Gajser 7.Tonus 8.Anstie 9.Bobryshev 10.Desalle 11.Paulin

 

Samenvatting van de reeksen op zondag:

Daguitslag: 1.Cairoli (47p) 2.Herlings (47p) 3.Jasikonis (40p) 4.Febvre (34p) 5.Nagl (34p) 6.Gajser (28p) 7.Tonus (26p) 8.Desalle (26p) 9.Anstie (24p) 10.Bobryshev (22p) 11.Coldenhoff (21p)

Tussenstand WK: 1.Cairoli (478p) 2.Desalle (387p) 3.Paulin (383p) 4.Herlings (382p) 5.Gajser (310p) 6.Febvre (309p) 7.Nagl (289p) 8.Bobryshev (267p) 9.Van Horebeek (267p) 10.Tonus (253p) 11.Coldenhoff (244p) 12.Anstie (240p) 13.Jasikonis (227p) 18.Strijbos (90p) 

 

De volledige foto-reeks van zaterdag en zondag, zie je hier.