Het Eurocircuit in Valkenswaard was dit weekend het strijdtoneel voor de eerste Nederlandse GP van 2017, want later in het seizoen volgt er nog de GP op het race-circuit van Assen. Op het circuit was er niet zoveel veranderd ten opzichte van vorig jaar. De start lag er wel terug bij zoals vroeger.

Een lange rechte lijn gevolgd door een zwakke chicane en de gelijk de hoge berg over. Daarachter was de haakse bocht er ook uit gehaald. Het was weer een vol programma op de 6de GP van het seizoen, want er waren telkens 2 groepen in de nevenreeksen EMX 125 en EMX 250.

Kevin vooraf: "Er zijn meestal veel fans hier in Valkenswaard en het is een mooi circuit. Het is een moeilijk parcours en het kan er heel zwaar bij komen te liggen , dus hopelijk zijn de weersomstandigheden goed. Ik ga aan mijn starts werken en proberen van goeie settings te vinden zodat ik vanaf het begin van de reeks vooraan kan zitten. Ik ben er vast van overtuigd dat dit gaat lukken. Het volledige team werkt er sterk aan om zoveel mogelijk uit de nieuwe RM-Z450WS te halen en het zal zeker lukken. Het zand is natuurlijk goed voor mij en ik hoop top 5 - top 6 te rijden zodat ik een mooi resultaat kan neerzetten. Dit zal dan ook positief zijn voor het team naar de komende wedstrijden toe."

Zaterdag:
Vrije training: 's Morgens was het nog koud op het Eurocircuit van Valkenswaard, maar nadien kwam af en toe het zonnetje erdoor zodat het toch iets aangenamer werd. Strijbos heeft geen enkele ronde echt doorgezet en reed dus pas een 27ste tijd van de 38 gestartte rijders. Zoals te verwachten was, reed Herlings de snelste tijd voor Van Horebeek, Tonus, Bobryshev, Coldenhoff, Gajser, Cairoli, Jasikonis, Paulin, Leok, Nagl , Desalle, ...

Tijdstraining: Kevin zette na zijn verkenningsronde al voor de eerste keer aan om een snelle tijd de zetten en slaagde er ook in. Halfweg de sessie zette hij een 2de keer aan en kon zijn tijd verbeteren. Tegen het einde bezette hij de 10de plek en hij wou in zijn laatste ronde er nog 1 keer alles uitpersen, maar werd dan ergens gehinderd zodat hij het kon vergeten van te stijgen in de top-10. Tonus was de snelste voor Van Horebeek, Herlings, Gajser, Paulin, Cairoli, Bobryshev, Jasikonis, Coldenhoff, Strijbos, Nagl, Desalle, Butron, Febvre, Simpson, ... 

Kwalificatie-reeks: Cairoli pakte de kopstart voor Desalle, Gajser, Tonus, Goncalves, Paulin en Jasikonis. Tonus ging echter na de eerste berg onderuit en kon achteraan beginnen. Strijbos had een goeie reactie aan het hek en kon de motor direct laag houden. Hij zette zich voor Nagl maar werd toen zelf gesandwicht door het Nederlandse duo Herlings en Coldenhoff. Gevolg hij had een slechte start en kon pas halfweg het pak de wedstrijd aanvatten. Ze kwamen als volgt de eerste keer van het hoogste punt van de heuvel terug: Cairoli, Desalle, Gajser, Bobryshev, Paulin, Jasikonis, Van Horebeek, Herlings, Coldenhoff, Goncalves, Febvre, Graulus, Butron, Simpson, Kullas, Strijbos (16de), Desprey, Leok, Martens, ... Een ronde later kwam hij pas als 19de door want Martens, Desprey en Leok waren erover gegaan. Echt vlot ging het niet voor Kevin want ook Nagl en De Dycker moest hij voorbij laten gaan in de volgende 2 ronden. Van Horebeek kon ondertussen oprukken naar de 2de plaats, maar Cairoli was al te ver uitgelopen. Kevy kon halfweg de reeks voorbij Kullas geraken zodat hij 20ste hing. De tussenstand was toen: 222-89-25-21-27-243-84-259-777-24-461-999-17-12-71-201-7-9-141-22-37-4. Tonus kwam opgerukt en ook Strijbos moest hem laten passeren. Herlings kon nog enkele plaatsen goedmaken en 4de eindigen voor Desalle. In de laatste ronde kon Kevin Desprey nog terug pakken zodat hij morgen als 20ste een plaatsje moet gaan zoeken achter het starthek. Niet ideaal maar het is een lange start dus alles blijft mogelijk.

Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Cairoli 2.Van Horebeek 3.Paulin 4.Herlings 5.Desalle 6.Gajser 7.Simpson 8.Jasikonis 9.Bobryshev 10.Coldenhoff 11.Nagl 12.Febvre 13.Goncalves 14.Leok 15.Graulus 16.Tonus 17.De Dycker 18.Martens 19.Butron 20.Strijbos

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen: 

Kevin: "Het was niet zo'n goeie dag vandaag, want ik werd slechts 20ste in de kwalificatie-reeks. De afgelopen weken waren moeilijke weken voor mij, vanwege een blessure  aan mijn rechter elleboog. Deze week ben ik naar het ziekenhuis geweest voor een controle en er is een klein scheurtje in de pees van mijn elleboog. Normaal moet ik geopereerd worden, maar ik probeer er alles aan te doen om het seizoen uit te rijden. We proberen erdoor te geraken met af en toe rust in te bouwen en met de nodige behandelingen moet dat lukken. Nu is het echter moeilijk voor mij om mijn stuur vast te houden, want ik mis de kracht in mijn arm. We gaan morgen nog proberen en hopelijk halen we een beter resultaat. Bedankt aan al de mensen die mij willen helpen en ook merci aan het team om positief te blijven.

Zondag:
Warm-up: Strijbos heeft slechts op zijn gemak enkele ronden afgehaspeld om zijn elleboog te sparen. Even het circuit  verkennen is wel nodig want er was redelijk wat gesproeid en er worden nog EK-reeksen gereden, zodat het parcours er zwaarder en zwaarder komt bij te liggen. Kevin had slechts de 31ste tijd. Herlings was de snelste voor Tonus, Bobryshev, Gajser, Jasikonis, Simpson, Leok, Krestinov, Paulin, Dewulf, De Dycker en Coldenhoff. 

Reeks 1: Paulin was de snelste starter voor Gajser, Febvre, Desalle, Coldenhoff, Van Horebeek en Bobryshev, maar ze gingen als volgt de eerste berg op: 21-243-777-461-89-25-259-84-17-27-999-12-24-151-22-4-7-9. Kevin zat achterin het pak bij het ingaan van de chicane maar kon vele plaatsen goedmaken in de daarop volgende rechte lijn naar de berg toe en zat toen 15de. Na 1 ronde kwamen ze als volgt door: Paulin, Gajser, Bobryshev, Van Horebeek, Febvre, Jasikonis, Herlings, Desalle, Coldenhoff, Nagl, Goncalves, De Dycker, Leok, Cairoli, Martens, Strijbos, ... Kevin op de 16de plek dus en een ronde later was hij over Martens geglipt en zat in het wiel van De Dycker. Herlings en Van Horebeek vochten zich een weg naar voor zodat zij na een 5-tal ronden op de 4de en 3de plaats zaten. Kevin was in de 4de ronde even in de fout gegaan en zakte terug naar de 28ste positie. Hij kon nog wel terug naar de 26ste plek rijden maar moest toen noodgedwongen de strijd staken en binnen rijden. Halfweg de reeks was de stand: 21-777-89-84-27-243-25-259-222-12-461-24-7-201-9. De Jerre en Jeffrey reden naar Bobryshev toe en na enkele aanvallen kon eerst Van Horebeek hem passeren en een ronde later deed Herlings het hem na. Ook Jasikonis kwam opzetten en probeerde hem te passeren. In de voorlaatste ronde kreeg het nummer 89 en nummer 84 in zijn nek, maar na een foutje moest Jeffrey zijn meerdere herkennen in de Jerre. Paulin won de wedstrijd voor Van Horebeek en het trio Herlings-Bobryshev-Jasikonis strijdend voor de 3de plek tot op de finishlijn.
Uitslag reeks 1: 1.Paulin 2.Van Horebeek 3.Herlings 4.Bobryshev 5.Jasikonis 6.Gajser 7.Desalle 8.Coldenhoff 9.Cairoli 10.Nagl 11.Febvre 12.Simpson 13.Leok 14.Tonus 15.Martens 16.Dewulf 34.Strijbos 

Reeks 2: Strijbos is spijtig genoeg niet meer van start kunnen gaan in de 2de reeks omdat hij te veel last had van zijn rechter elleboog. We kregen een spannende reeks te zien met Cairoli als winnaar, maar daarachter was het knokken voor de ereplaatsen tussen Paulin, Herlings, Gajser, Van Horebeek, Febvre, Jasikonis en Bobryshev. Paulin werd eindwinnaar van de GP van Valkenswaard en kreeg Gajser en een stikkapotte Van Horebeek naast zich. Kevin zakt terug naar de 13de plaats in de tussenstand van het WK, want Herlings, Simpson en Coldenhoff zijn hem gepasseerd.

Uitslag reeks 2: 1.Cairoli 2.Paulin 3.Herlings 4.Gajser 5.Van Horebeek 6.Febvre 7.Jasikonis 8.Bobryshev 9.Tonus 10.Coldenhoff 11.Nagl 12.Leok 13.Simpson 14.Desalle

Daguitslag: 1.Paulin (47p) 2.Herlings (40p) 3.Van Horebeek (38p) 4.Cairoli (37p) 5.Gajser (33p) 6.Bobryshev (31p) 7.Jasikonis (30p) 8.Febvre (25p) 9.Coldenhoff (24p) 10.Nagl (21p) 11.Desalle (21p)

 

Samenvatting van de reeksen op zondag: 

 

Tussenstand WK: 1.Gajser (234p) 2.Cairoli (220p) 3.Paulin (192p) 4.Van Horebeek (182p) 5.Bobryshev (176p) 6.Desalle (172p) 7.Febvre (131p) 8.Herlings (124p) 9.Tonus (120p) 10.Nagl (116p) 11.Simpson (105p) 12.Coldenhoff (101p) 13.Strijbos (90p) 14.Jasikonis (86p) 15.Anstie (69p)

Kevin: "Ik had veel pijn als gevolg van de scheur in de pees van mijn elleboog, dus hadden we besloten van een injectie te geven. Het voelde veel beter aan nadien, maar na 2-3 ronden kwam de pijn terug opsteken. Ik moest dus mijn stuur meer vasthouden met mijn linkerarm, om de pijn in mijn rechter te compenseren. Dit gaf dan opgepompte armen tot gevolg en ik ben gevallen. Ik heb nadien nog enkele ronden proberen te rijden, maar het ging gewoon niet, ik moest opgeven. Ik denk dat dit de eerste keer in mijn carriere is, dat ik dit moet doen, zelf opgeven. Het is een beetje een schande, maar we zullen zien wat de dokter zegt. Ik heb maandagmorgen een afspraak, dus we zullen dan meer weten. Op deze afspraak zal dan worden beslist of het geopereerd moet worden om het te herstellen of niet. We zullen nadien zien wat er gebeurd."

 

De foto-reeksen van zaterdag en zondag, zie je hier.   (Foto's: Eric van Hoydonck)