Na een weekje rust stond er terug een overzeese GP op de kalender, namelijk deze van Argentinië.

Het is reeds het derde jaar op rij dat er een GP wordt verreden in Neuquen op de Patagonia Race Track. De grote stad Neuquen ligt centraal in Argentinië maar het circuit ligt echter nog zo'n 500km

ten zuid-westen van de stad. Een prachtig parcours gelegen op een mooie locatie middenin de bossen, vlakbij enkele grote meren en in een bergrijke omgeving.

Veel tijd om aan de motors te werken, hadden de teams niet, want na de modder-GP van Indonesië moesten alle motors snel terug in de flightcases en werden rechtstreeks door getransporteerd naar Argentinië. 

Kevin vooraf: "Het is een tof parcours. Ik was hier vorig jaar voor de eerste keer, maar toen ging alles niet van zelf en hadden we wat problemen met de afstellingen. Het is een breed circuit en ik denk dat we met de nieuwe RM-Z450WS een goeie basis hebben, dus ik kijk al uit naar de wedstrijden. Ik denk dat het de eerste normale GP van het seizoen zal zijn en hoop in de top-5 te staan."

Zaterdag:

Vrije training: Met 34 piloten gingen ze van start in de eerste vrije training met onder hen een 12-tal lokale helden uit Argentinië en de buurlanden. Strijbos reed de 4de tijd achter het trio: Gajser-Tixier-Paulin. Achter Kevin kwamen Van Horebeek, Febvre, Herlings, Tonus, Jasikonis, Desalle, Guillod, Cairoli, Anstie, Bobryshev, Coldenhoff, Simpson en Nagl.

 

Rij met Julien Lieber over de Patagonia Race Track:

Tijdstraining: Het ging er hard aan toe met gemiddelde snelheden rond de 55km/u en dus zou het niet simpel worden om een snelle tijd te zetten. Desalle ging in zijn aanvangsronde als snelste rond gevolgd door Herlings, Gajser, Cairoli, Febvre en Strijbos stond op plaats 6. Lang zou dit echter niet duren vooraleer kevin langzaam terug zakte naar de 17de plek. Hij heeft nog enkele keren aangezet maar telkens ging het wel even te traag in 1 van de 4 secties. In zijn laatste ronde kon hij terug opschuiven naar de 15de plaats, maar toen ging zijn teamgenoot Jasikonis naar de 13de plaats zodat het nummer 22 tevreden moest zijn met de 16de starplaats in de kwalificatie-reeks.

Kwalificatie-reeks: Coldenhoff pakte de holeshot voor Gajser, Bobryshev en Cairoli. Strijbos had door zijn slechtere plaats aan het starthek toch een redelijke start. Hij zat midden in het pak bij het ingaan van de eerste bocht maar kon er zich als 15de uitwerken. Aan de binnenkant waren het immers Nagl, Anstie, Herlings, Desalle en Paulin die ten val kwamen. Kevin had reeds enkele plaatsen kunnen goedmaken en na 1 ronde kwamen ze als volgt door: Gajser, Coldenhoff, Cairoli, Van Horebeek, Bobryshev, Salazar, Tixier, Tonus, Butron, Febvre, Simpson, Jasikonis, en Strijbos zat op de 13de plek. Kevin ging er vol voor en in de 3de ronde zat hij al op de 9de plaats. Tixier ging onderuit zodat hij vervolgens opschoof naar de 8ste positie. Halfweg de reeks was de stand: 243-89-222-777-259-4-24-22-27-99-461-25-999-77-21-17-84-12. Even later kwam het nummer 22 in het wiel van Coldenhoff, Tonus en Simpson die aan 't strijden waren voor de 5de tot en met de 7de plaats. Tonus ging over de Nederlander naar de 5de plek. Strijbos nam eerst Simpson te grazen en ging een halve ronde later ook voorbij Coldenhoff naar de 6de plaats. Ook zijn teamgenoot Jasikonis deed het hem na en kwam op de 7de positie. Kevin kwam in de voorlaatste ronde nog in het wiel van Bobryshev maar geraakte er net niet voorbij. Een zesde startplaats dus op de lange brede start van Argentinië.
Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Gajser 2.Van Horebeek 3.Cairoli 4.Tonus 5.Bobryshev 6.Strijbos 7.Jasikonis 8.Simpson 9.Anstie 10.Febvre 11.Coldenhoff 12.Nagl 13.Paulin 14.Desalle 15.Herlings

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen:

Kevin: "De tijdstraining was gewoon slecht. We hebben nadien wat gewijzigd aan de banden en de tandwielen. Dit was beter voor de wedstrijd, maar niet voor de start. Het was nu te agressief, zodat ik van ver terug naar voor moest komen. Maar mijn rijden was echt goed en ik was zelfs verrast hoe soepel het ging. Ik werd zesde wat goed is voor de starts op zondag. Mijn snelheid was zeker OK, we moeten alleen de starts beter krijgen. Een top-5 plaats of zelfs podium moet haalbaar zijn."

Zondag:
Warm-up: Strijbos reeds een 8-tal rondjes en had de 9de tijd. Bobryshev was de snelste voor Paulin, Gajser, Coldenhoff, Cairoli, Van Horebeek, Tonus en Febvre.

Reeks 1: Het was Gajser die als leider aan de eerste ronde begon voor Bobryshev, Van Horebeek, Desalle, Tonus, Coldenhoff, Cairoli, Paulin, Butron, Anstie, Strijbos, Nagl, Jasikonis, Simpson, Febvre, ... Kevin verloor veel in de eerste meters na het vallen van het starthek en moest dus als 11de aan de wedstrijd beginnen. Cairoli kwam in de eerste ronde ten val en zakte ver terug. Strijbos kon voorbij Butron geraken en kwam na 1 ronde dus als 9de door. Van Horebeek en Desalle waren ondertussen allebei een plaatsje opgeschoven ten nadele van Bobryshev, maar de Rus pakte Clement al snel terug. Het is een snel en breed circuit in Neuquen dus een passage is snel gebeurd. Dit moest Strijbos ook ondervinden want in een goeie ronde tijd gingen Febvre, Jasikonis en Nagl hem voorbij, zodat hij 12de werd. Tonus ging in de fout en viel uit, zodat het nummer 22 een plaatsje opschoof. We kregen vervolgens een groepje met 27-12-259-22-24, strijdend voor de 8ste tot 12de plek. Strijbos ging over Coldenhoff en ook Simpson deed hem dat na. Even voor halfweg wedstrijd moest Kevin echter zijn meerdere herkennen in Shaun zodat hij terug 11de hing. De tussenstand was toen: 243-89-25-777-461-99-27-12-21-24-22-222-259-84. Jasikonis maakte een foutje en kon net achter Strijbos terug inpikken. Cairoli kwam echter opzetten en ging op korte tijd voorbij de beide Suzuki-rijders, zodat Kevin terug de 11de plaats had en zo ook over de finish kwam.
Uitslag reeks 1: 1.Gajser 2.Van Horebeek 3.Desalle 4.Febvre 5.Bobryshev 6.Paulin 7.Anstie 8.Nagl 9.Cairoli 10.Simpson 11.Strijbos 12.Herlings 13.Jasikonis 14.Coldenhoff 15.Guillod 

Reeks 2: Het was Desalle die als eerste over het circuit ging gevolgd door Coldenhoff, Bobryshev, Gajser, Paulin, Van Horebeek, Guillod, Butron, Febvre, Goncalves, Simpson, Tonus, Jasikonis, Strijbos, Nagl, Herlings, Lupino en Cairoli. Kevin dus weer geen fantastische start en moest als 14de aan de wedstrijd beginnen. Het ging er zeer hectisch aan toe in de openingsronde en Strijbos moest enkele plaatsen prijsgeven, zodat hij na 1 ronde als 17de doorkwam. Strijbos ging over Goncalves en doordat beide teammaats Simpson en Tonus samen onderuit gingen schoof Kevin op naar de 14de plaats. Cairoli ging er vervolgens bij liggen, zodat Kevin 13de werd. Voorin kwam Gajser in het wiel van Desalle en na enkele aanvallen kon hij hem de eerste plek afpakken. Vervolgens was het Van Horebeek die kwam opzetten bij Clement en na enkele stevige duels kon de Jerre erover gaan. Anstie was over Kevin gegaan, maar het nummer 22 was ook voorbij Butron gegaan, zodat hij nog steeds 13de reed. We kregen 89-25-777-21-461 strijdend voor de 2de plaats. Met de gedubbelden verliep dit niet altijd eerlijk zodat Desalle terug zakte naar de 5de plek. Strijbos had ondertussen Anstie terug gepakt en reed als 12de rond. Halfweg was de stand: 243-89-777-21-25-461-84-259-12-222-27-22-99-92-17. Desalle zakte later langzaam terug naar de 9de plaats. Jasikonis ging onderuit en ook Coldenhoff zakte ver terug zodat Strijbos opschoof naar de 10de plaats. Van Horebeek moest zijn 2de plaats afstaan aan de Rus Bobryshev en ook Cairoli kon doorstoten naar de 5de plek.  In de voorlaatste ronde kreeg Kevin plots ook Desalle in het vizier en niet veel later kon hij hem passeren om vervolgens als 9de onder de zwart-wit geblokte vlag te gaan. Strijbos schuift 2 plaatsen op in de tussenstand van het WK en staat na 3 GP's 8ste.

Uitslag reeks 2: 1.Gajser 2.Bobryshev 3.Van Horebeek 4.Paulin 5.Cairoli 6.Nagl 7.Herlings 8.Febvre 9.Strijbos 10.Desalle 11.Tonus 12.Anstie 13.Simpson 14.Jasikonis

 

Samenvatting van de MX2 en MXGP-reeksen op zondag:

Dagklassement: 1.Gajser (50p) 2.Van Horebeek (42p) 3.Bobryshev (38p) 4.Paulin (33p) 5.Febvre (31p) 6.Desalle (31p) 7.Cairoli (28p) 8.Nagl (28p) 9.Herlings (23p) 10.Anstie (23p) 11.Strijbos (22p) 12.Simpson (19p) 13.Jasikonis (15p) 14.Guillod (12p) 15.Tonus (10p)

 

Tussenstand WK: 1.Gajser (106p) 2.Cairoli 96p) 3.Desalle (91p) 4.Van Horebeek (84p) 5.Bobryshev (82p) 6.Paulin (72p) 7.Febvre (65p) 8.Strijbos (56p) 9.Simpson (55p) 10.Anstie (49p) 11.Coldenhoff (48p) 12.Nagl (46p) 13.Herlings (40p) 14.Tixier (36p) 15.Goncalves (32p)

De  foto-reeks zie je hier. (Foto's: Ray Archer - www.suzuki-racing.com

 

Kevin: "Deze wedstrijden waren niet degene die ik verwacht had en welke het team verwacht had. Zeker niet na gisteren, waar ik 6de eindigde in de kwalificatie-reeks. In de eerste reeks was ik gewoon te voorzichtig, ik vond de goeie lijnen niet en ik kreeg al snel last van mijn armen omdat ik te verkramt rond reed. Meer kon ik toen niet doen, omdat ik te moe werd van zo verkrampt rond te rijden. Ik de 2de reeks voelde ik me beter, had ik een redelijke start, maar mijn eerste ronden waren niet goed. Ik verloor dus enkele plaatsen en het was weer zoals in de eerste reeks, dat ik te voorzichtig rond reed. Halfweg de reeks ging het dan toch beter en beter en werden mijn rondetijden sneller. Ik heb vervolgens nog wel enkele piloten kunnen passeren, maar het was te laat om een goed resultaat neer te zetten. Het is eigenlijk een schande, want ik dacht dat ik me goed voelde. Ik kwam met een goed gevoel naar hier, reed een goeie kwalificatie op zaterdag, maar dan tijdens de wedstrijden op zondag wou het niet lukken. Ik weet wat het probleem is, ik moet er alleen telkens over geraken. Niet het resultaat dus waar ik op hoopte, maar we hebben weer wat bijgeleerd over de nieuwe RM-Z450WS en dat is positief. Nu even terug naar België en daar aan de mindere punten werken tegen Mexico. Ik voel dat ik er klaar voor ben, klaar voor de top-5, zelfs voor het podium. Mijn snelheid is goed, maar ik moet het alleen nog laten zien in de wedstrijden."