In Pangkal Pinang in Indonesië vond de 2de GP van het WK plaats. Een compleet nieuw circuit werd er aangelegd op het eiland Bangka, ten noorden van de hoofdstad Jakarta. Het was de eerste keer dat alle huidige MX2 en MXGP-rijders in Indonesië reden, want het was immers van 1997 geleden dat hier nog

een GP plaats vond. Het was dus bang afwachten wat voor een parcours het zou zijn.

 

De grote fabrieks-teams werden bijeen gezet in een sport-arena naast het circuit:

Kevin vooraf: "Ik heb er geen gedacht van wat we kunnen verwachten, maar dat is voor iedereen natuurlijk hetzelfde. Ze zeggen dat het er veel geregend heeft en ik hoop dus dat ze het circuit goed geprepareerd hebben. We gaan er naartoe met een positieve gedachte en we gaan proberen van met heel wat meer punten naar huis te gaan als in Qatar."

 

Parcoursverkenning door het Suzuki-team:

Zaterdag:
Zoals je kan verwachten midden in het regenseizoen, had het dus de laatste dagen veel geregend in Indonesië. Ook voor het hele weekend werd er regen voorspeld. Daarom werd er na de vrije trainingen beslist om de rest van het dagschema te schrappen. Geen tijdstraining en geen kwalificatie-reeks dus en voor morgen telt de vrije training als startvolgorde.


Vrije training: Simpson was de snelste rijder op het moddercircuit dat effe snel werd aangelegd op een zandvlakte. Herlings werd tweede voor Febvre, Cairoli, Strijbos, Jasikonis,... Goeie zaak dus voor de Suzuki-rijders. Kevin reeds slechts een 3-tal rondjes en Arminas 6 ronden.
Uitslag vrije training: 1.Simpson 2.herlings 3.Febvre 4.Cairoli 5.Strijbos 6.Jasikonis 7.Guillod 8.Lupino 9.Tonus 10.Coldenhoff 11.Nicholls 12.Nagl 13.Paulin 14.Gajser 15.Anstie 16.Desalle 17.Bobryshev 18.Van Horebeek 19.Leok 20.Tixier

 

Strijbos even in beeld tijdens de vrije training;

Kevin: "Ik was vijfde vandaag, ik reed rustig rond en probeerde geen fouten te maken en reed de vijfde tijd in de vrije training. We zullen zien wat ze beslissen in verband met de wedstrijden van morgen, wordt het 1 reeks of 2 reeksen. Hopelijk regent het niet meer, en als dit zo is, dat ze dan het circuit kunnen verbeteren. Dan kunnen we nog behoorlijke wedstrijden krijgen."

 

Rij een rondje mee met Simpson over het circuit, op zaterdagmorgen :

Zondag:

Warm-up: Door het wegvallen van de tijdstraining en de kwalificatie-reeks waren alle rijders op post, want veel hadden ze nog niet kunnen rijden op het nieuwe circuit. Het lag er ondertussen ook heel anders bij dan op zaterdag. Guillod was de snelste in de warm-up voor Tixier, Leok, Herlings, Tonus, Van Horebeek, Jasikonis, Paulin, Simpson, Gajser, Lupino, Butron, Anstie en Strijbos.

Reeks 1: Het circuit lag er redelijk bij, als je vergelijkt met zaterdag, maar toch waren er nog verschillende kritieke punten met zeer diepe sporen. Febvre pakte de kopstart voor Coldenhoff, Gajser, Cairoli, Van Horebeek, Simpson, Desalle, Herlings, Tonus, Nagl, Bobryshev en Strijbos zat op de 12de plek. Door de vele sporen in het parcours ging het er hectisch aan toe in de aanvangsronden. Coldenhoff stootte al snel door naar de leiding met eerst Desalle in zijn wiel, maar even verder was het Herlings die 2de werd voor Gajser en Desalle. Lang zou deze stand echter niet duren want na 1 ronde kwamen ze als volgt terug over het startveld: Coldenhoff, Desalle, Gajser, Herlings, Simpson, Van Horebeek, Febvre en Strijbos zat reeds op de 8ste plaats. In de 2de ronde ging Simpson over Herlings en Strijbos moest Bobryshev erover laten gaan. Lang zou dit echter niet duren want Kevin pakte Evgeny al snel terug. Na een 7-tal minuten wedstrijd zakte Desalle terug toen eerst Gajser en vervolgens ook de sterke Simpson hem voorbij gingen. Strijbos maakte even enkele foutjes zodat Bobryshev en Jasikonis erover konden gaan. Na 12 hectische minuten kregen we volgende stand: 259-24-243-25-461-222-89-777-27-22-84-911-12-7. Shaun ging hard en reed naar Coldenhoff toe om al snel naar de leiding door te stoten. Achter hem kregen we vervolgens een strijd voor de 2de plaats tussen Coldenhoff, Desalle, Gajser en Febvre. Strijbos was ondertussen opgerukt naar de 7de positie. Nagl was potvast te komen zitten op de plaats waar men in de MX2-reeks ook al problemen hadden, en moest opgeven. Vele andere rijders gingen ook in de fout en met nog 10 minuten te gaan kwamen ze als volgt door: 24-259-25-461-243-222-22-911-7-84-999-777-89-45-21. Gajser bleef even steken naast de motor van Nagl zodat Cairoli en Strijbos hiervan konden profiteren. Kevin op de 6de plek dus. Ook Herlings reed zich vast in de diepe sporen naast Max en kreeg zijn motor niet meer losgetrokken. Febvre parkeerde zijn motor er vervolgens ook nog eens bij, zodat Kevin opschoof naar de 5de plek. In de laatste 2 ronden bleef ook leider Simpson telkens even steken op die plaats, maar trappelde zich telkens terug los. Strijbos liet zich in de laatste ronden nog verrassen door de sterke Goncalves die van ver terug was gekomen. Strijbos werd dus knap 6de in de eerste modderreeks van Indonesië. 

Uitslag reeks 1: 1.Simpson 2.Coldenhoff 3.Desalle 4.Cairoli 5.Goncalves 6.Strijbos 7.Gajser 8.Leok 9.Bobryshev 10.Van Horebeek 11.Nicholls 12.Tixier 13.Paulin 14.Anstie 15.Tonus

 

Een blik op het slechtste stuk van het circuit waar Strijbos over Gajser gaat:

 

Reeks 2: Op het einde van de eerste reeks van de MXGP was het reeds beginnen regenen en dit is niet meer gestopt gedurende de 2de reeks van de vrouwen. Vooraf werd er reeds beslist om het slechtste stuk van het circuit, waar vele piloten compleet vast kwamen te zitten, eruit te laten en het circuit dus een stuk in te korten. De toestand van het parcours werd er echter niet beter op gedurende de reeks van de MX2 en deze werd na een goeie 20 minuten vroegtijdig afgevlagd. Net voor de aanvang van de 2de reeks van de MXGP werd er door de FIM beslist om deze reeks niet meer te laten starten. De uitslag van de eerste reeks was dus tevens de daguitslag. Kevin schuift een plaatsje op naar 10 in de tussenstand van het WK.

 

Samenvatting van de reeksen op zondag:

 

Daguitslag: 1.Simpson (25p) 2.Coldenhoff (22p) 3.Desalle (20p) 4.Cairoli (18p) 5.Goncalves (16p) 6.Strijbos (15p) 7.Gajser (14p) 8.Leok (13p) 9.Bobryshev (12p) 10.Van Horebeek (11p) 11.Nicholls (10p) 12.Tixier (9p) 13.Paulin (8p) 14.Anstie (7p) 15.Tonus (6p)

 

Tussenstand WK: 1.Cairoli (68p) 2.Desalle (60p) 3.Gajser (56p) 4.Bobryshev (44p) 5.Van Horebeek (42p) 6.Coldenhoff (41p) 7.Paulin (39p) 8.Simpson (36p) 9.Febvre (34p) 10.Strijbos (34p) 11.Tixier (33p) 12.Anstie (26p) 13.Goncalves (24p) 14.Tonus (22p) 15.Leok (22p) 16.Nagl (18p) 17.Herlings (17p)

 

Kevin: "Het is een schande dat de 2de reeks afgelast is, als je het van onze kant bekijkt. We waren hier heel de week aan 't wachten op deze GP en dan hebben ze gisteren alles afgelast na de vrije training en vandaag de tweede reeks ook. In de eerste reeks heb ik gewoon geprobeerd om op 2 wielen te blijven. Ik was niet geweldig aan 't rijden, een beetje te strak, schrik om fouten te maken. Andere rijders waren sneller maar zij kwamen dan weer vast te zitten, zodat ik het goed deed. In de laatste ronde echter kwam ik ook even vast te zitten in een moddergat en kon Goncalves me passeren. Dat was wel spijtig, want ik was goed genoeg voor de top-5 plaats, waarop ik reed. Enkele piloten voor mij verloren veel punten, zo dat is goed voor mij in de tussenstand van het WK. Nu gaan we naar huis, werken aan de min-puntjes en ons klaarmaken voor Argentinië."

 

MX-Vice had een gesprek met Kevin over de GP van Indonesië en over de nieuwe motor:

 

De reacties van de Suzuki-piloten Lawrence, Strijbos en Jasikonis:

 

De  foto-reeks, zie je hier. (Foto's: Ray Archer - www.suzuki-racing.com