Het wereldkampioenschap motorcross MXGP is van start gegaan. Het is reeds voor de vijfde keer op rij dat de openings-GP een nacht-GP is, welke dus verreden werd onder kunstlicht, en deze vond natuurlijk weer plaats in één van de rijkste landen ter wereld ... Qatar.

De motoren werden zoals gewoonlijk netjes in flightcases gestoken en verstuurd naar het 'Losail MotoGP-circuit' in Doha, waar de teams alles konden uitstallen in de pitboxen van het race-circuit.

Er waren visum-problemen met Kevin's Litouwse teammaat Arminas Jasikonis, welke dus spijtig genoeg niet aanwezig kon zijn op de openings-GP van het seizoen 2017.

 

Vrijdag:
Vrije training: Met 24 piloten gingen ze de eerste keer van start om het circuit te verkennen. Onder hen 1 plaatselijke rijder, met name Nooraldeen Hassan uit Bahrein, welke reeds 40 seconden trager was dan de snelste Cairoli. Tony had dus de beste tijd voor Tixier, Febvre, Anstie, Gajser, Paulin, Herlings, Butron, Tonus, Coldenhoff, Bobryshev, Desalle, Strijbos, Van Horebeek en Guillod was 15de. Strijbos deed het nog een beetje rustig aan en moest tevreden zijn met een 13de tijd.

 

Bekijk de voorstellingsvideo van het Suzuki World MXGP-team:

Kwalificatie-reeks: Er was hard gewerkt aan het parcours ten opzichte van vorig jaar. De stenen werden er immers uitgehaald en de bovenste laag zand werd compleet vernieuwd. Nadeel is dan wel dat het parcours minder technisch is en iedereen snel kan rijden. De top-10 van de piloten plaatste zich allemaal aan de binnenkant, in volgorde van de tijdstraining, aan het starthek. Het was natuurlijk benieuwd afwachten hoe de eerste start zou verlopen op het nieuwe startveld. De piloten moeten nu immers hun startplek niet meer klaarmaken, want iedereen start vanop een soort draadrooster.

Strijbos had geen fantastische start en Cairoli zette zich al snel voor hem. Even inhouden dus en er achter door proberen te geraken, maar ook Coldenhoff kon er zich voor wringen. Kevin was dus slechts als 18de vertrokken. Gajser pakte de kopstart voor Cairoli,Nagl, Guillod, Paulin, Tonus en Febvre. Na 1 ronde kwamen ze als volgt door: 243-222-21-777-461-89-4-99-12-25-17-911-84-92-22. Strijbos kon dus op de 15de plek aan zijn wedstrijd beginnen. Guillod was de eerste die hij voorbij ging en ook Herlings moest er aan geloven. Dan heeft hij enkele ronden achter Butron gereden, maar deze jongen passeer je niet zo maar. Even voor halfweg de reeks was de top-10 nog steeds dezelfde en Tixier zat op elf gevolgd door Butron en Strijbos. Kevin ging echter in de fout en zakte terug naar de voorlaatste plaats. Het nummer 22 gaf echter niet op en knokte zich al snel terug naar voor. In de 2 laatste ronden kon hij nog voorbij Herlings en Lupino gaan en als 14de finishen.

 

 

Samenvatting van de kwalificatie-reeksen MX2 en MXGP:

 

Uitslag kwalificatie-reeks: 1.Gajser 2.Cairoli 3.Paulin 4.Bobryshev 5.Van Horebeek 6.Tonus 7.Febvre 8.Anstie 9.Desalle 10.Tixier 11.Nagl 12.Butron 13.Coldenhoff 14.Strijbos 15.Lupino 16. Herlings 17.Simpson

 

Kevin zijn reactie na de kwalificatie-reeks:

Kevin: "Ik had een goed gevoel vandaag op het circuit en ik reed een goeie tijd in de tijdstraining. Ik heb het in de start van de kwalificatie-reeks een beetje verknoeid, maar het rijden ging goed. Dan ben ik zelf gevallen en hierdoor was mijn stuur een beetje krom. Maar zoals ik al zei, het rijden ging goed, het circuit is goed en de motor is ook OK. Ik kijk al uit naar de reeksen van morgen, probeer goed te starten en dan hopelijk een top-5 plaats."

Zaterdag:

Warm-up: Strijbos heeft maar een zestal rondjes gereden in de opwarmingssessie en reed de 15de tijd. Snelste was Van Horebeek voor, Febvre, Tixier, Desalle, Cairoli, Bobryshev, Anstie, Herlings, Gajser, Paulin, Tonus, Simpson, ...

Reeks 1: Cairoli pakte de holeshot voor Bobryshev, Gajser, Desalle, Van Horebeek, Herlings, Febvre, Nagl, Tixier, Paulin, Tonus, Coldenhoff, Strijbos, Lupino, Butron, ... Strijbos dus als 13de uit de eerste hindernissen gekomen. Kevin stond op het 2de gedeelte van het starthek en probeerde zo buitenom te gaan in de eerste bocht. Er kwamen echter te veel piloten ook naar de buitenkant zodat een goeie start onmogelijk was doordat hij bijna over de wal geduwd werd. In de eerste ronde probeerde Gajser voorbij zijn teamgenoot Bobryshev te geraken. De Rus deed de deur terug dicht waardoor Desalle de 3de plaats van Tim kon afpakken. Clement reed gelijk naar Evgeny toe. We kregen een rondenlange strijd voor de 3de plaats tussen de 777-25-243. Na twee ronden kwam Kevin als 12de door en het zou niet simpel worden om te passeren. Na 15 minuten was de stand: 222-777-25-243-89-84-21-12-4-10-911-22-17-77-99. Herlings moest echter te voorzichtig rijden door de blessure aan zijn pols. Hij kon sommige jumps niet altijd nemen zoals hij wou en zakte langzaam achteruit. Even later kon ook Strijbos hem passeren en naar de 11de plek doorschuiven. In de slotfase kon Desalle eindelijk voorbij Bobryshev geraken en ook zijn collega deed het hem even later na, zodat het nummer 777 terug zakte naar de 4de positie. Kevin kon geen plaatsen meer goedmaken en kwam kort achter Febvre als 11de onder de zwart-wit geblokte vlag.

Uitslag reeks 1: 1.Cairoli 2.Desalle 3.Gajser 4.Bobryshev 5.Van Horebeek 6.Paulin 7.Tonus 8.Nagl 9.Tixier 10.Febvre 11.Strijbos 12.Butron 13.Anstie

Reeks 2: Cairoli kwam als leider naar de eerste bocht toe, maar het waren Gajser en Febvre die binnendoor kwamen en als leiders aan de reeks begonnen. Strijbos stond nu opgesteld net binnen het eerste gedeelte van het starthek en probeerde hetzelfde als in de eerste reeks, maar kon er niet van profiteren om plaatsen goed te maken in de eerste bocht. Gajser dus aan de leiding voor Febvre, Cairoli, Paulin, Desalle, Coldenhoff, Van Horebeek, Anstie, Nagl, Bobryshev, Tixier, Simpson, Leok, Herlings en Strijbos op de 15de plek. Clement ging al snel over Gautier naar de 4de plaats en Bobryshev kon in enkele ronden oprukken naar de 7de plaats.

Kevin kon ook enkele plaatsen goedmaken door voorbij Leok, Simpson en Nagl naar de 12de plaats te gaan. Na een 6-tal ronden was de stand: 243-222-461-25-21-89-777-259-911-99-84-22-24-999. Vanaf toen was het treintje rijden en niemand binnen de top-12 kon nog een plaats opschuiven, tot Cairoli plots in de voorlaatste ronde kon profiteren van een foutje van Gajser en zo ook winnaar werd van de 2de reeks. Kevin werd dus 11de en 12de in de reeksen van Qatar en had zeker meer verwacht.

Uitslag reeks 2: 1.Cairoli 2.Gajser 3.Febvre 4.Desalle 5.Paulin 6.Van Horebeek 7.Bobryshev 8.Coldenhoff 9.Tixier 10.Anstie 11.Herlings 12.Strijbos 13.Butron 14.Simpson

 

De samenvatting van de reeksen MX2 en MXGP:

 Daguitslag en tussenstand WK: 1.Cairoli (50p) 2.Gajser (42p) 3.Desalle (40p) 4.Bobryshev (32p) 5.Febvre (31p) 6.Paulin (31p) 7.Van Horebeek (31p) 8.Tixier (24p) 9.Coldenhoff (19p) 10.Anstie (19p) 11.Strijbos (19p) 12.Nagl (18p) 13.Butron (17p) 14.Tonus (16p) 15.Herlings (13p) 16.Simpson (11p)

De reacties van het complete Suzuki-team:

 

Kevin: "De eerste reeks had ik een goeie start en ging buitenom maar Anstie deed dit ook zodat ik bijna van het circuit ging. Hierdoor verloor ik verschillende plaatsen. Mijn rijden was moeizaam, ik had geen energie, ik weet niet wat er aan de hand was. Het was beter in de 2de reeks. Ik had weer een goeie reactie aan het starhek maar moest weer buitenom gaan en had geen goeie start. Hier moeten we nog aan werken, maar ik voelde me wel beter en sterker dan in de 1ste reeks. Het is echter zo moeilijk om te kunnen passeren hier in Qatar en ik heb bijna de hele reeks achter Herlings gereden. Hij is een slimme rijder en hij weet hoe hij zijn lijn moet veilig stellen. Ik heb vanalles geprobeerd om hem te passeren maar het lukte gewoon niet. Het resultaat is niet geweldig, maar we proberen positief te blijven en we zien in Indonesië wel wat er gebeurd."

 

De foto's van Qatar, zie je hier. (Foto's: Ray Archer - www.suzuki-racing.com